Eerste NK skateboarden voor dames in Real­-X

23 april 2016, van 13:00 tot 18:00, Real-X, Vlijtseweg

Door Redactie

Het dames skateboarden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Voortgaand op deze groei wordt er zaterdag 23 april in Nederland voor de allereerste keer een Nederlands Kampioenschap skateboarden voor dames georganiseerd. Het NK is een initiatief van Skateboard Federatie Nederland in samenwerking met Real-­X skatepark en Candy Jacobs, regerend Europees kampioene.

Skateboarden op de Olympische Spelen
Skateboarden gaat zeer waarschijnlijk onderdeel uitmaken van de Olympische Spelen in 2020 in Tokio. De definitieve beslissing hierover valt in augustus dit jaar. Ook dat zal de eerste keer zijn in de geschiedenis. Het aantal deelnemende dames zal dan hetzelfde zijn als het aantal deelnemende heren. Wereldwijd rijden er zo’n 500.000 dames op skateboards. Er zijn in Nederland circa 500 actieve skateboardende dames. Er rijdt zeer veel jong vrouwelijk (top)talent rond in Nederland.

Punkrockband March
De NK dames wedstrijden worden tussen 13:00-18:00 uur in Real-X gereden in de vorm van zogenaamde runs en jamsessions welke beoordeeld worden door een vijfkoppige, vakkundige jury. Er zijn twee wedstrijdonderdelen: ‘Street’ en ‘Bowl’. Na de wedstrijd zal de prijsuitreiking plaatsvinden met na
afloop een optreden van de punkrockband March.

Wedstrijdonderdeel Bowl
Bowl skateboarden is een spectaculair onderdeel van het skateboarden. In deze tak van sport wordt gebruik gemaakt van een grote houten constructie in de vorm van een kom met uitstulpingen. Een bowl kan heel divers van vorm zijn maar lijkt nog het meest op de lege, ronde privézwembaden zoals
die te vinden zijn in Amerika. Daar ligt dan ook de geschiedenis van het bowl skateboarden. Enkele tricks die te zien zijn in dit onderdeel zijn o.a.grinds, airs, handplants en grabs.

Wedstrijdonderdeel Street
Street skateboarden is de meest beoefende discipline binnen de skateboardsport. Bij het streetskateboarden wordt gebruik gemaakt van een vlakke vloer waarop diverse obstakels geplaatst zijn, het zogenoemde streetparcours. De obstakels hebben diverse vormen en lijken vaak op straatmeubilair. Enkele benamingen van obstakels zijn: quarterramp, bank, handrail, drive, piramide, ledge, spine, curb, etc.

Het NK voor dames vindt plaats vanaf 13.00 uur in Real­-X skatepark, Vlijtseweg 148, Zwitsal Noord, gebouw 54, 7317 AK Apeldoorn. De entree is 5 euro. Meer informatie kunt u vinden op de websites:http://www.real­x.org / http://www.skateboardfederatie.nl.

Foto: Candy Jacobs, regerende Europees kampioene in de bowl van Real-X.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?