Eerste steenlegging gedenkstenen door Werkgroep Gedenkstenen Apeldoorn

26 augustus 2018, van 09:30 tot 14:30, Synagoge Paslaan en Centrum

Door Redactie

Werkgroep Gedenkstenen Apeldoorn

Overal in Europa zijn de afgelopen jaren in steden en dorpen gedenkstenen in het trottoir gelegd voor de huizen waar Joden tot in de Tweede Wereldoorlog woonden, en daaruit zijn weggevoerd en vermoord. Een heel tastbaar en indringend herinneringsteken. Ook Apeldoorn gaat daaraan meedoen, en het College van B&W staat erachter. Op zo’n gedenksteen staat een tekst met de naam van het slachtoffer, de sterfdatum en -plaats, en de bereikte leeftijd (de term ‘vermoord’
zal worden vervangen door ‘omgebracht’, de afmetingen zijn 10×15 cm). Zo blijft de herinnering aan hen levend. Want zoals er in de Talmoed staat geschreven: “Een mens is pas vergeten, wanneer zijn naam is vergeten”.

Behalve ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de sjoa (holocaust) zijn de stenen en steenlegging-ceremonies vooral bedoeld voor de nabestaanden, zij krijgen hierbij dan ook een heel belangrijke rol, bijvoorbeeld door een korte persoonlijke beschrijving van de persoon of het gezin dat herdacht wordt. Een steenlegging duurt dan ook in de regel 15-20 minuten per adres (vaak meerdere stenen, omdat het meestal gezinnen/echtparen betreft).

De eerste steenlegging zal plaatsvinden op 26 augustus 2018. Inloop vanaf 9:30u in de Synagoge aan de Paslaan nr. 18, in aanwezigheid van o.a. Prof. Dr. Jan Terlouw, Burgemeester John Berends, CODA-directeur Carin Reinders, Prof. Dr. Herman van Praag. Om 10:00u begint de plechtigheid met enkele korte toespraken, waarna de aanwezigen naar het eerste adres op loopafstand van de synagoge zullen lopen voor de eerste steenlegging. Daarna wordt de tocht voortgezet langs de overige adressen. Rond 14.30 uur zal de laatste seen worden gelegd. In de synagoge zal nog een nazit zijn.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?