Ellen Maurer-Zilioli bij Private Confessions en Hans Appenzeller signeert

11 december 2016, van 11:30 tot 13:00, CODA Museum, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Door Agenda

UNIEKE RONDLEIDING DOOR ELLEN MAURER-ZILIOLI BIJ PRIVATE CONFESSIONS

Ellen Maurer-Zilioli maakte in samenwerking met CODA Museum Private Confessions, een tentoonstelling die de tekeningen en sieraden van meer dan 36 beeldend kunstenaars op unieke wijze
samenbrengt.

De tentoonstelling laat zien dat tekeningen de meest persoonlijke uitingsvorm in de beeldende kunst zijn; het zijn onthullende uitdrukkingen van uiteenlopende emoties, zoektochten en onvoltooide intieme gesprekken. Op zondag 11 december van 11.00 tot 13.00 uur verzorgt Ellen Maurer-Zilioli eenmalig een speciale rondleiding door Private Confessions. U kunt zich hiervoor aanmelden via aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl o.v.v. het aantal personen, u betaalt geen toeslag voor de rondleiding.

Private Confessions

Een definitie van wat een tekening in technische zin precies is, is bijzonder lastig. Hetzelfde geldt voor een inhoudelijke verklaring of betekenis. De poëtische lading wordt hierdoor echter juist versterkt. De tentoonstelling Private Confessions laat ons op unieke wijze ‘binnenkijken’ in het hoofd en de ziel van 36 kunstenaars. Aan de hand van de getoonde tekeningen geven zij inzicht in het werkproces, hun denkwijze en de gedachtenexperimenten die aan de eigenlijke realisatie van het sieraad vooraf gaan.

Private Confessions brengt de artistieke kwaliteit van de kunstenaarstekening letterlijk en figuurlijk in beeld. De tentoonstelling is niet alomvattend maar laat juist de vele schakeringen van het onderwerp en de dynamische dialoog met de materie zien. De tekening – de getekende basis – eist tenslotte ook los van het sieraad een autonome positie op en heeft een eigen, unieke waarde als creatie naast het sieraad.

HANS APPENZELLER SIGNEERT MONOGRAFIE

Hans Appenzeller (1949) is een van de meest innovatieve sieraadontwerpers van de twintigste eeuw. Vanaf de jaren zestig maakt hij sieraden van tot dan toe ongebruikelijke materialen als aluminium en rubber. De eigenlijke constructie en de sluiting zijn daarbij net zo belangrijk als het gekozen materiaal en de vorm.

Het werk van Appenzeller maakt onderdeel uit van de CODA collectie en is opgenomen in de CODA publicatie Redefining Jewellery. Zondag 11 december aanstaande doen Appenzeller en CODA een uniek feestdagenaanbod: zijn recent verschenen monografie (gesigneerd) en het nieuwe sieraad Révision zijn dan eenmalig te koop voor slechts € 59,90.

Direct na zijn opleiding aan de Rietveld Academie opent Appenzeller in 1969 in Amsterdam samen met Lous Martin de eerste Nederlandse sieradengalerie: Galerie Sieraad. In zijn winkels in Amsterdam en New York organiseert hij vervolgens tentoonstellingen met andere ontwerpers op velerlei gebied.

Zijn recent verschenen monografie toont, in woord en beeld, het veelzijdige en omvangrijke oeuvre van Appenzeller. Ivo Weyel beschrijft in het boek de levensloop van Appenzeller. Jeroen van den Eijnde duidt de betekenis en context van zijn werk. Daarnaast geeft dit boek, uitgegeven door ArtEZ Press, een ruim overzicht van ontwerpen van Appenzeller uit de afgelopen vijftig jaar.

Boek en sieraad Revision voor slechts € 59,90 op zondag 11 december in CODA

Appenzeller produceerde in 1973 de Serie Sieraad: zeer betaalbare sieraden die goed in oplage te produceren waren. Ter gelegenheid van het verschijnen van de monografie ontwierp hij Révision, een nieuw Serie Sieraad. Révision is zowel armband als collier en is vervaardigd van zilver en flexibel koord. Een exemplaar van het boek en het sieraad zijn uitsluitend zondag 11 december (vanaf 14.30 uur) in CODA te koop voor slechts € 59,90. Hans Appenzeller is aanwezig om te signeren.

Praktisch

Gesigneerde monografie en sieraad Révision van Hans Appenzeller op zondag 11 december vanaf 14.30 uur te koop voor slechts € 59,90. Na zondag 11 december is het boek (zonder sieraad) te koop in CODA Winkel voor € 29,50.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?