Expedition Nature, Not all who wander are lost

5 november 2017 - 4 maart 2018, CODA Museum, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn 

Door Agenda

Paradijselijke landschappen en sprookjesachtige natuur of juist melancholisch, absurd, angstaanjagend en vervreemdend. Expedition Nature toont werk van ruim twintig kunstenaars die op uiteenlopende wijze landschappelijke thema’s belichten. Op verzoek van CODA maakte beeldend kunstenaar Karin Bos een gevarieerde, rijke selectie van kunstenaars die werkzaam zijn in uiteenlopende disciplines. Sommigen benaderen het landschap documentair terwijl anderen manipulatief reageren of kiezen voor een meer wetenschappelijke benadering. Expedition Nature is te zien van 5 november 2017 tot en met 4 maart 2018.

De kunstenaars in Expedition Nature vinden hun inspiratie buiten de muren van hun atelier. Reizen in binnen- en buitenland – soms zelfs buitenaards – geven voeding aan ideeën, beelden en verhalen. Als romanticus, ontdekkingsreiziger, onderzoeker, verteller of uitvinder belichten de kunstenaars in Expedition Nature de natuurlijke omgeving waarin ze verkeren. Soms legt het werk zelf een lange reis af op de weg naar vervolmaking.

Een deel van Expedition Nature besteedt aandacht aan het werk dat Karin Bos (1966) in de afgelopen tien jaar maakte. Het landschappelijke in haar schilderijen en werken op papier is leidraad in haar onderzoek naar de relatie tussen de mens en het landschap of de natuur. Bos’ schilderijen laten sprookjesachtige maar vervreemdende en verontrustende landschappen zien. Met zorgvuldig gekozen kleuren en lichtval ontstaat een filmisch en geladen beeld van een wereld vol verhalen waarin niets is wat lijkt en waar een vrolijk vakantietafereel evengoed de plek van een verschrikkelijke misdaad kan zijn. Die meerduidigheid is kenmerkend voor het werk van Bos. De machtsverhouding tussen man en vrouw, volwassene en kind of kinderen onderling is een terugkerend thema.

Reizen is voor Karin Bos essentieel om tot nieuw werk te komen. Inspiratie komt niet uit beelden die anderen hebben gemaakt, zij wil zelf waarnemen en ervaren om vervolgens een vertaling naar doek of papier te maken. Een groot deel van het bronmateriaal voor haar werk is in Spanje vergaard. Daar treft Bos een landschap aan dat haar inspireert. Niet de nette en gestructureerde Nederlandse natuur, maar kale, woestijnachtige en verlaten gebieden. Weerbarstige, ruige landschappen die niet onmiddellijk behagen en waarmee Bos zich afvraagt of ze ook over de mens kan verhalen zonder ze daadwerkelijk in het landschap af te beelden.

Bij het maken van de selectie kunstenaars is goed gekeken naar het verband met het werk van Karin Bos. Niet alleen de natuur en het landschappelijke spelen een rol maar ook het menselijk ingrijpen in de natuur komt in het werk van verschillende kunstenaars terug. Uit de geselecteerde werken spreekt zonder uitzondering een onderzoekende en open houding van de betreffende kunstenaars.

Expedition Nature gaat over zoeken, vinden, reizen maar ook over dwalen, zwerven en verlies. Ga mee op expeditie en ontdek de wereld die de kunstenaars in deze tentoonstelling ontgonnen!

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaan Fonds

 

Deelnemend kunstenaars // Participating artists
Karin Bos . Bas Jan Ader . Jasper de Beijer . Patrick Bergsma . DAT (Tammo Schuringa, Claudie de Cleen, Corinne Bonsma) . Elspeth Diederix . Simon Faithfull . Florian Göttke . Scarlett Hooft Graafland . Jean Bernard Koeman . Jeroen Kooijmans . Lynne Leegte . Paul Nassenstein . Jochem op ten Noort . Michael Raedecker . Guido van der Werve . Henk Wildschut . Marjolijn de Wit . Erik Wuthrich

This exhibition was made possible through the financial support of the Mondriaan Fonds

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

Elke maandag ons nieuws in de mail?