Expositie Apeldoorn en de Eerste Wereldoorlog

8 oktober 2014 - 22 januari 2015, van 10:00 tot 20:30, CODA Archief & Kenniscentrum

Door Redactie

CODA

Expositie in CODA Archief & Kenniscentrum | 8 oktober 2014 t/m 22 januari 2015 | Toegang gratis

De Eerste Wereldoorlog drukt, ondanks de neutraliteit van Nederland, ook in Apeldoorn een stempel op het dagelijks leven. Landelijke maatregelen hebben hun weerslag op alle dorpen en steden in het land.

Vanwege de mobilisatie zijn vele Apeldoornse mannen weg en tegelijk worden er duizenden andere mannen in Apeldoorn ingekwartierd. Dat is behoorlijk ingrijpend als je bedenkt dat Apeldoorn toen 28.000 inwoners telde. De burgemeester meldt dan ook in zijn toespraak van 15 januari 1915: “Wel wil ik er aan herinneren, dat de mobilisatie hier zevenduizend manschappen en zevenhonderd paarden hebben gebracht. Dat was voor de bevolking een groote last, maar tot mijne genoegen heb ik gemerkt dat deze last door de bevolking wordt gedragen, zoals deze gedragen behoort te worden. Dit toont dat in de gemeente wonen oprechte vaderlanders.”.

Kampen worden opgezet, voedsel en brandstof gaat op rantsoen. Zelfs koningin Wilhelmina zit in 1916 tijdens de kerstdagen op Het Loo zonder kolen en licht.

Deze kleine presentatie van foto’s en voorwerpen in CODA Archief & Kenniscentrum laat zien dat de Eerste Wereldoorlog ook in Apeldoorn gevolgen had voor het dagelijks leven.

CODA Archief & Kenniscentrum is geopend op dinsdag en woensdag van 10:00 tot 17:30 uur en op donderdag van 10:00 tot 20:30 uur. De toegang is gratis.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek Tentoonstelling

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?