Fair-Food Film “Silent Land” regisseur Jan van den Berg

13 november 2016, om 14:00, Gigant, Nieuwstraat 377, Apeldoorn, €9,-/€7,- (Vriend van Gigant)

Door Agenda

Op zondag 13 november vertoont Gigant éénmalig de film “Silent Land” van regisseur Jan van den Berg. De film is de opvolger van de film “Silent Snow”. De vertoning vindt plaatst in het kader van “The fight for fair food”. In Cambodja wordt steeds meer vruchtbare grond ingenomen door grootschalige landbouwindustrie.

In de schaduw hiervan vechten boerenfamilies voor hun landrechten om bij te blijven dragen aan lokale voedselzekerheid. Wie heeft het duurzame antwoord om de groeiende wereldbevolking te voeden? Silent Land laat de verhalen achter deze tweestrijd zien. Na afloop van de film is er een Q&A met regisseur Jan van den Berg
Meer info en kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van Gigant (Nieuwstraat 377, Apeldoorn) of online via www.gigant.nl

OVER DE FILM
In Silent Land volgen we Moon en haar mede dorpsbewoners vier jaar lang in hun verzet tegen de oprukkende plantages. We zijn er bij als ze trouwt, zwanger haar rijst oogst (waar ze veel te weinig voor krijgt) en als ze haar dochter ‘Reaksa’ noemt: ‘zij die verenigt’.
“In mijn film Silent Land vecht Moon, een jonge moeder in Cambodja, voor het recht haar eigen duurzame rijst en groente te blijven verbouwen.

Ze woont vlakbij de tempels van Angkor Wat, elk jaar bezocht door miljoenen toeristen bezoeken die geen weet van wat er in dorpen achter die tempels gebeurt.” – Jan van den Berg
Overal in de wereld delft duurzame landbouw het onderspit tegen grootschalige bedrijven die het met het milieu minder nauw nemen. Activisten, politici en wetenschappers als Vandana Shiva en Olivier de Schutter voeren strijd tegen grootschalige denkers als Louise Fresco (voorzitter van de universiteit Wageningen).

Hoofdpersonen: Moon
We ontmoetten Moon vier jaar geleden. Ze stond op het punt opnieuw te trouwen, met de liefde van haar leven. Moon (Seng Channeang) werd als jong meisje door haar ouders uitgehuwelijkt. Ze wist de eerste dag, halverwege de ceremonies, te ontsnappen. Daarna hield ze zich, ver van het dorp, met allerlei baantjes in leven:. “Ik leerde door hard werken voor mezelf op te komen”, zegt ze.

Moon ziet hoe in haar land een kleine elite alle macht heeft en winst maakt met de illegale verkoop van grond, het verjagen van de erop wonende boeren en het vergiftigen van het land met suikerplantages. Moon wil haar eigen organische rijst blijven verbouwen, zoals ze altijd gedroomd heeft. Daarom probeert ze met een aantal boeren samen te werken tegen de grootgrondbezitters.

Hoofdpersonen: Antagonist Mong Reththy
Moon’s tegenspeler in de film is His Excellency Mong Reththy, een van de rijkste mannen van het land. In de vorige eeuw, toen het moordende regime van Pol Pot miljoenen mensen de dood in joeg, vervielen alle landrechten aan de staat. Voor mensen als Mong Reththy was het daarna makkelijk grootgrondbezitter te worden.

Moon raapt op een gegeven moment de moed bij elkaar en gaat langs bij Chairman Mong Reththy. Ze vraagt hem advies voor het oplossen van de problemen in haar dorp en de moeizame pogingen tot het exporteren van hun rijst. Hij ontraadt haar dat, want hij zal sowieso alle rijst van de kleine boeren opkopen voor zijn varkens. Voor Moon is dat een extra reden door te gaan met haar plannen.

Gigant-e1450441819394.png

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?