Feest met de nodige tranen bij Club Entrance

19 maart 2016 - 20 maart 2016, van 20:00 tot 04:00, Club Entrance

Door Redactie

Maarten Sprangh

Zakelijke belangen heeft hij er niet meer in, maar het gaat Maarten Sprangh wel aan het hart dat ‘zijn kindje’ gaat sluiten. Club Entrance aan de Kapelstraat, dé gaybar van Apeldoorn, gaat dicht. Komende zaterdag is er nog één keer een groot feest, gelijk dan ook het afscheidsfeest. Voor Maarten een onvermijdelijk, maar pijnlijk afscheid.

Het begin

Even een sprong terug in de tijd. Maarten liep al heel lang met het idee om in Apeldoorn een keer een homokroeg te beginnen. ,,Ik hoorde toen dat het pand vrij zou komen waarin de Entrance nu gevestigd zit en ik benaderde Jeroen Fremouw, die nu eigenaar is, of hij eens mee wilde gaan kijken en om te vragen of hij tips en adviezen voor me had. ,,Toen we daar binnen waren, stelde hij voor om het samen te gaan doen.” Uiteindelijk opende de zaak op 1 december 2006. ,,Er was niet veel in Apeldoorn. Je had toen nog wel Café Coming Out aan de Van Kinsbergenstraat, maar daar zat al een beetje de sleur in, dus ik dacht: er moet eens wat hippers komen.”

Maarten stopte als eigenaar in oktober 2013. Vanaf dat moment nam Jeroen het volledig van hem over. Ze hielden wel goed contact, zo draaide Maarten geregeld tijdens feesten bij Club Entrance. Dat de club nu sluit is voor hem dan ook geen grote verrassing. ,,Ik wist dat Jeroen ermee bezig was en op een horecamakelaarswebsite stond de BV al een tijdje te koop. Ik wist dat Jeroen een serieuze gegadigde had en dat is nu dus rond. Hij heeft mij meteen gebeld toen dat duidelijk werd. Hij vertelde over het eisenpakketje van de eigenaar, dat hij heel snel de sleutel wilde. Dus dat betekende dat we vlug een afscheidsfeestje moesten gaan organiseren.”

Nieuwe tijden

Dat de club die al vijf jaar uitgeroepen is tot de leukste gaydisco nu stopt, gaat Maarten wel aan het hart. ,,Ja, ik vind het wel heel erg jammer. Ik heb de naam bedacht, ik heb het logo zelf ontworpen, dat verdwijnt nu allemaal. Dat is natuurlijk niet zo leuk. Of een homokroeg echt nog nodig is weet ik niet, maar ik denk dat als iemand nu op een andere plek een gayclub zou openen, ik geloof er niet in dat het dan in een keer heel druk is. Bij ons was het de eerste 3 jaar altijd volle bak. Ik denk dat dat niet meer is, dat zie ik ook nergens meer. Ik denk dat dat wel komt doordat mensen elkaar via appjes ontmoeten tegenwoordig, zoals Grindr, Tinder en noem maar op. En de acceptatie is gegroeid, dus ze kunnen tegenwoordig overal heen. Je hoeft niet per se mee naar een homokroeg om als homo uit te gaan.”

Op de vraag of dan alle kroegen niet beter kunnen opdoeken, antwoordt hij lachend: ,,Nee, dat denk ik niet. Bij andere kroegen is het nog steeds wel druk volgens mij, al kom ik er zelf weinig. Ik ben niet meer zo’n stapper. Al is wel de trend dat de hele horeca rustig is dan 10 jaar geleden volgens mij. Het gaat niet meer van een leien dakje overal. Landelijk zie je veel homo-uitgaansgelegenheden verdwijnen. Kijk maar naar de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam, dé roze straat Amsterdam, daar zitten nu nog maar 2 gaykroegen, terwijl er daar vroeger wel 6 of 8 zaten.”

Voor iedereen

De charme van de Entrance is volgens Maarten dat eigenlijk iedereen bij de homokroeg kwam, ongeacht of ze nou homoseksueel of hetero waren. ,,Je zag veel dat gay-jongens met 3 meiden binnenkwamen. Veel meiden ook alleen, die voelen zich toch veiliger hier, denk ik. Hetero-mannen zag je niet zo heel veel. Misschien toch bang om in hun kruis gegrepen te worden.”

De vroegere eigenaar heeft naar eigen zeggen ‘een superleuke tijd’ gehad bij de Entrance. ,,Ik heb er nooit spijt van gehad. Ik heb duizenden foto’s gemaakt in die jaren. Ik ga eens kijken wat ik daarmee ga doen. Ook hebben we hele gave feesten georganiseerd. DJ Jean heeft bijvoorbeeld gedraaid, die is wereldberoemd.” Zelf denkt Maarten wel dat er zaterdag, tijdens het afscheidsfeest van de Entrance wat traantjes gaan vloeien. ,,Niet bij mij, hoor, maar er is wat personeel wat er vanaf dag 1 werkt, dus die zijn er heel erg bij betrokken. Ik heb de afgelopen dagen al wel wat mensen erom zien huilen.”

Nooit raar aangekeken

Een van de hetero-dames die graag bij de Entrance kwam, is de Apeldoornse Clarissa Beneder (43). ,,Ten eerste vind ik het een hele mooie uitnodigende tent qua interieur”, legt ze uit. ,,Daarbij komt dat de muziek die er gedraaid wordt lekker is en ook voelen mijn vriend en ik me er thuis.” Want ook haar vriend ging graag mee, meldt ze. ,,Zeker. Het is een hele prettige omgeving en er hangt een relaxte sfeer. Als hetero kijkt niemand je aan met een blik van ‘jij hoort hier niet’ en dat is fijn.” Ze geeft aan het erg jammer te vinden dat de club nu dicht gaat. ,,Natuurlijk zijn er genoeg andere plek waar je heen kunt als je uitgaat, maar dit was toch wel een speciale plek met leuk personeel ook.”

Het afscheidsfeest van Club Entrance is komende zaterdag, 19 maart, van 20.00 tot 04.00 uur. Maarten zal daar draaien als DJ, net als DJ Eddy en DJ Roy.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?