Fernando Lameirinhas – Een fado voor mijn vader

10 maart 2016, van 20:00 tot 20:45, Rabobankzaal te Apeldoorn

Door Agenda

Een Fado voor mijn vader – een muzikaal eerbetoon

Fernando Lameirinhas is één van de iconen van de wereldmuziek in Nederland. Een zeer getalenteerd componist en tekstschrijver, meeslepend zanger en gitarist.

 

Lameirinhas bezingt zijn levensloop

In Een fado voor mijn vader gaat Lameirinhas de uitdaging aan om voor het eerst in zijn vijftig jaar durende carrière solo op tournee te gaan. En wat pakt dat goed uit! Wat Lameirinhas neerzet is een prachtige muzikale voorstelling waarin je hem écht leert kennen. in alle eenvoud vertelt en bezingt Fernando zijn levensloop. Een mooi stukje familiegeschiedenis en muzikale geschiedenis die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

 

Muzikale dualiteit

Geboren in Portugal en daar opgegroeid op het platteland is zijn passie voor muziek ontstaan door het kerkorgel en het zingen in een kerkkoor. Als kind moest Fernando Portugal ontvluchten vanwege het dictatoriale bewind van Antonio de Oliveira Salazar. Zo kwam het gezin met de jonge Fernando met een grote golf van immigranten in Nederland terecht. Hier begon de muzikale carrière van Fernando. Bijgestaan door zijn broer Antonio, als bassist en zanger, maakte hij kennis met andere culturen. De dualiteit van stad en platteland en Portugal en Nederland bepalen voor een groot deel zijn muzikale werk. In Een fado voor mijn vader laat Lameirinhas zien en horen hoe deze invloeden hem gevormd hebben.

 

Een fado voor mijn vader: een vermenging van culturen

Het vroege overlijden van zijn vader en het ontwortelde leven van immigrant heeft een grote invloed gehad op Fernando, op zijn persoonlijkheid en zijn werk. Maar naarmate de jaren verstreken vloeide alles samen in één mooie lange compositie. De invloed van meerdere culturen, de ontmoeting met Braziliaanse artiesten die zijn Portugese roots bloot legden heeft zijn stijl nader uitgekristalliseerd.

 

Saudade – je huis is in je hart

In Een fado voor mijn vader laat hij je kennis maken met zijn eigen kijk op de fado, vermengd met samba, chorinho, Kaapverdiaanse morna, jazz en pop. Hartstochtelijk, melancholiek en swingend.
De saudade (heimwee) is nooit ver weg, maar uiteindelijk is je huis in je hart. En het niet vastgeklonken zitten aan één cultuur werkt bevrijdend voor Lameirinhas.

Een fado voor mijn vader is een eerbetoon en spijtbetuiging aan zijn vader. En bovenal een prachtige muzikale avond die voorgoed in je geheugen geschrift zal staan.

Lameirinhas werkt geregeld samen met musici uit andere genres en culturen, zoals Raymond van het Groenewoud, Frank Boeijen, Hennie Vrienten, Bløf en Paul de Leeuw.

 

Donderdag 10 maart, 20:00 uur

Rabobankzaal

Kaarten vanaf € 19

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?