Filmpremière van De ketting van Threes

15 november 2016, van 14:30 tot 15:30, Auditorium CODA Museum, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Door Agenda

Toegang: Gratis | Aanmelden via: aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl

De Ketting van Threes is een filmportret van Threes Moolhuysen-Coenders (1926). Als verzamelaar, opdrachtgever, organisator van tentoonstellingen en uitgever van diverse boeken heeft zij in de afgelopen veertig jaar een prominente rol gespeeld in de wereld van de beeldende kunsten en vormgeving. De filmpremière van De ketting van Threes heeft plaats op dinsdag 15 november van 14.30 tot 15.30 uur in het auditorium van CODA. U kunt zich aanmelden via aanmeldingen@coda-museum.nl o.v.v. filmpremière en het aantal personen.

In de documentaire De ketting van Threes vertelt een aantal kunstenaars, ontwerpers en museumdirecteuren over de invloed die Threes heeft gehad op hun werk en werkveld. Zo vindt Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, haar “een mecenas in de oude betekenis van het woord.” Fotograaf Michaël Ferron noemt haar zelfs “De Moeder Theresa van de Kunst.” Ondertussen laat Threes zien wat zij allemaal in huis heeft. Letterlijk, maar ook in overdrachtelijke zin. Wij krijgen een beeld van de talrijke verzamelingen die haar inboedel vormen. Maar wij komen er gaandeweg ook achter hoe zij – zonder specifieke opleiding maar zeer gedreven, eigenzinnig en met gevoel voor detail – haar natuurlijk beoordelingsvermogen heeft aangescherpt en een enorme kennis heeft opgebouwd door te “kijken, kijken, kijken.“ Die kennis en kunde weet zij bovendien met passie uit en over te dragen.

Threes Coenders startte in 1985 haar Schiedamse TC Design Center omdat musea in die tijd nauwelijks aandacht besteedden aan vormgeving in brede zin; van sieraden, kleding, tassen, meubels tot gebruiksvoorwerpen. Threes heeft zo veel (jonge) kunstenaars en ontwerpers op weg geholpen. Niet alleen door hun werk te presenteren en de aankoop ervan te stimuleren, maar ook door opdrachten te verstrekken. Zo nodigde zij voor de tentoonstelling Tekens & Ketens meer dan zeventig kunstenaars uit nieuw werk te maken. Het resultaat wist zij tentoon te stellen in een aantal gerenommeerde musea, tentoonstellingen die vergezeld gingen van diverse prachtige publicaties. In De Ketting van Threes komen de talloze verzamelingen ruim aan bod, terwijl het accent op Threes ligt. We zien de 90-jarige Threes, een zeer actieve dame, die ondanks haar hoge leeftijd nog steeds midden in het leven staat. De levenslust spat er af, een inspiratiebron voor velen, een tegenwicht in de berichtgeving rondom het ‘voltooide leven’.


De ketting van Threes is gemaakt in opdracht van Stichting Vestige door ontwerper Niko Hoebe (creatief producent) in samenwerking met Gert Fokkens (regie en scenario), Peter Sieben (camera en montage), Anneke Looijesteijn (visagie) en de muziek is van Jan van Wijk. De documentaire is tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van Stichting De Grootfonds, Schiedam, de G.Ph. Verhagen Stichting, Rotterdam en diverse particulieren.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?