Filo Café

11 april 2012 - 16 oktober 2021, van 20:15 tot 22:15, Gigant

Door Nataliefde

Communicatie & Macht: Spelen met vuur? Communicatie en macht: Goed en slecht? Kan communicatie niet heel gewelddadig zijn? Is macht altijd wel zo slecht?

Plaats – GIGANT/ Nieuwstraat Apeldoorn
Datum – woensdag 11 april 2012
Tijd – 20.15 tot ca 22.00/ 22.15 uur
Kosten – € 5,50 ( tenzij lid Gigant of met andere. kortingsregeling)
Opbrengst – een scherpere geest én kennis met 20-30 interessante andere bezoekers

Martin Hetebrij heeft de filosoof Jürgen Habermas als basis gebruikt om over deze vragen na te denken. Macht en communicatie hebben een maatschappelijke rol. Hij wil over de inzichten die hij ontwikkelde graag in gesprek.

In Nederland leken we in 20e eeuw goed te kunnen communiceren. Wat een openheid, dachten we. Macht was niet meer nodig, leek. Een vergissing? De tijden zijn veranderd. Theedrinken werd plots gezien als je slap opstellen. Hardheid werd acceptabel. De polarisatie nam toe, evenals de roep om macht. Maar dan wel vaak botte macht. Macht zonder aandacht voor de kwaliteit ervan. De communicatie nam niet af, maar wel erg veel als middel tot schelden. Op professioneel niveau ingezet als middel in de politieke machtsstrijd.

Wat betekenen deze veranderingen nu voor je eigen opvattingen? Voor de toekomst? Voor je eigen omgang met kritiek? Is het spel met macht en communicatie naar een hoger niveau te tillen? Hoe vind je je eigen koers, als speler tussen elkaar bevechtende partijen? Hoe ga je ermee om als partijen jou met alle beschikbare middelen mee proberen te krijgen? Is de problematiek ontwijken een optie?

Dr. Martin Hetebrij over macht en besluitvorming. Martin Hetebrij is al een leven lang gefascineerd door politiek, macht en besluitvorming, zowel in organisaties als in de maatschappij. Uiteenlopend van de interventies van Johan Cruijff, die de bestuurders Ajax ruw wakker schudde, tot de conflicten in Egypte en Libië.

Martin is parttime betrokken bij de Universiteit van Humanistiek in Utrecht en heeft daarnaast een eigen organisatie-adviespraktijk.

Filo Café Apeldoorn
De 2e woensdag van de maand. Dé woensdag voor filosofisch Apeldoorn.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?