Filocafe Gigant – rituelen en zingeving

13 februari 2013 - 7 februari 2013, om 20:00, Gigant - cafe

Door Redactie

Het thema van het filocafe van dit seizoen is: de medemens. Een thema dat niet alleen op ons eigen persoonlijke niveau, maar ook in het grotere verband van de samenleving, maatschappij, het geloof en diverse filosofische stromingen wordt uitgediept.

Deze maand gaat het café over rituelen en zingeving, met als uitgangspunt het boek van Alain de Botton: ‘Religie en Atheïsten’, waarin duidelijk wordt gemaakt dat gebruiken zoals bekend bij oervolkeren zijn ‘gekolonialiseerd’ door religies zoals Jodendom, christendom en boeddhisme. Het nut van de gebruiken zoals gemeenschapsvorming, vernieuwing en feestelijkheden zijn verworden tot religieuze gewoontes zoals bv het vieren van Kerstmis. De Botton stelt dat de atheïsten deze gewoonten moeten heroveren maar tegelijkertijd veel kunnen leren van de religies om tot groter inzicht te komen in het leven van de hedendaagse mens die worstelt met de crises en de kwellingen van een eindig bestaan op een geplaagde planeet.
Er wordt ingespeeld op de ervaringen en inzichten van de bezoekers. Zij zullen een eigen inbreng hebben in het verloop en de inhoud van deze avond.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?