Filocafé op 11 februari over thema Collectieve Angst

11 februari 2015, van 20:00 tot 22:00, Theater Gigant (popzaal), Nieuwstraat 377 te Apeldoorn

Door Agenda

www.gigant.nl

wEen maand na de arrestatie van Robert M. brengt een moeder haar dochter naar de crèche. De man die er werkt verwelkomt hen vriendelijk. “Gelukkig zijn er nog ouders die zich niet gek laten maken en hun kind met gerust hart aan me toevertrouwen.” De moeder overwint zichzelf en laat haar kind bij hem achter, maar voor hoe lang?

Na het bekijken van de circa 40 minuten durende documentaire ‘Man in de crèche’ (HUMAN, 2012) gaan we met elkaar in gesprek over de angst die ons kan treffen.

Elke tijd heeft zijn eigen collectieve angst: de uitputting van de natuur, de atoombom, de islam. De angst voor ‘seksuele vervuiling’ is volgens de Britse historica Joanna Bourke een steeds terugkerende angst. Als we er niet in slagen de angst te objectiveren, zijn we volgens Bourke geneigd om een groep en een leider aan te wijzen als zondebok. De publieke reactie op het nieuws over Robert M. toont de grote invloed van de media op beeldvorming. Wie durft dan nog zijn kind toe te vertrouwen aan de goede zorgen van een aardige man, die met veel liefde zijn werk doet? Het kwaad is de pedofilie en hun leider is Robert M.

Is nu, een paar jaar later, het kwaad het extremisme in de islam en zijn de leiders de imams die tot terreur aanzetten? Of is het kwaad de respectloosheid en zijn schrijvers en tekenaars van het vrije woord de zondebok? Collectieve angst stimuleert, volgens de filosoof Bertrand Russell, kudde-instinct en leidt tot wreedheden jegens degenen die niet worden gezien als leden van de kudde.

Om nieuwe misstanden en gewelddaden te voorkomen zijn en worden veel maatregelen genomen. Maakt cameratoezicht ons leven en dat van onze kinderen veiliger? Hoe zit het met de privacy? Hoe ver mag risicomijding gaan en wat zijn de gevolgen voor ons leven en de samenleving?

Locatie: Theater Gigant (popzaal), Nieuwstraat 377 te Apeldoorn
Tijd: 20:00-22:00 uur
Kosten: € 5,- en € 4,- voor leden HV, OKW, Gigant.

De data van de volgende Filocafé avonden zijn:

11 maart: Human film “Drones” (thema: “vliegen over grenzen”)
8 april: lezing over Ongelijkheid (thema maand van de filosofie)
13 mei: Human film “De hoer en het meisje”

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?