filocafé over Ongelijkheid – “Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers”

8 april 2015, van 20:00 tot 22:00, Theater Gigant popzaal Apeldoorn

Door Agenda

http://www.bibliotheekhengelo.nl/

Spreker in het Filocafé, georganiseerd door het Humanistisch Verbond, is Jesse Frederik. Hij is een van de schrijvers van het speciale essay dat wordt gepubliceerd in het kader van de maand van de filosofie 2015 over het thema van dit jaar: “Ongelijkheid” met als ondertitel: “Wanneer is iets echt verdiend?”

In Nederland verdienen vrouwen gemiddeld drie ton minder salaris dan mannen. De levensverwachting van hoogopgeleide mensen is 6 à 7 jaar langer dan die van laagopgeleiden en allochtonen worden nog steeds minder snel uitgenodigd op een sollicitatiegesprek dan autochtonen.

Ongelijkheid is één van de belangrijkste maatschappelijke onderwerpen van dit moment. Tot op welk niveau is ongelijkheid acceptabel?

Hoe komt het toch dat zovelen die onmisbaar werk verrichten zo weinig verdienen en anderen zo veel? Dit is de vraag waarmee de schrijvers van het essay, Bregman en Frederik, de patstelling in het debat over ongelijkheid doorbreken.

Aan de hand van oude en moderne denkers, van Aristoteles tot Piketty, laten ze zien dat er niets vanzelfsprekend is aan de verdeling van inkomen en vermogen.

In de overtuiging dat economen te weinig weten van filosofie, en filosofen te weinig van economie, tillen ze de discussie naar een hoger plan. Het is hoog tijd om die oude vraag opnieuw te stellen: ”Welke rijkdom is echt verdiend?”

Frederik is economisch journalist en columnist. Hij schrijft over financieel onrecht, dode ideeën van levende economen en levende ideeën van dode economen. In 2013 won hij de Tegel voor achtergrondjournalistiek.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?