Filocafé over het werk van Edward Hopper, schilder

8 oktober 2014, om 20:00, Gigant

Door Redactie

Edward Hopper

Edward Hopper zou je een filosofisch schilder kunnen noemen. Filosofisch omdat je bij het bekijken van zijn werk uitgenodigd wordt om belangrijke levensvragen te overdenken. In zijn werk is het ‘het probleem van de menselijke relatie’ een steeds terugkerend onderwerp.

Vanavond kunnen we ervaren hoe kunst en filosofie hand in hand gaan met het verkennen van existentiële levensvragen. De kunstenaar toont ons iets wat niet in woorden is uit te drukken. De filosofie helpt om meer te zien in de schilderijen dan alleen maar de afbeelding. Fascinerend want Edward Hopper legt in zijn werk de tragiek van de moderne westerse mens bloot, de mens die op zichzelf teruggeworpen is, en niet in staat lijkt te zijn met anderen een zinvol bestaan op te bouwen.

Aan de hand van een aantal van zijn schilderijen geeft Martin Olden een inleiding op het werk van `Hopper.

Drs Martin Olden (1946) studeerde psychologie en filosofie in Leiden.  Hij werkte in de psychiatrie en het onderwijs. Hij schreef twee reisboeken over India (uitg. Elmar) en een jeugdroman PsychoThom (uitg. Dedoc). Vanaf 1990 organiseert hij cursussen over filosofie en levenskunst. Vanaf 2002 geeft hij filosofiecursussen bij Stichting Question Filosofie in Zutphen. Belangrijke vragen in zijn cursussen zijn: hoe kun je filosofie in het dagelijks leven toepassen? Kun je met behulp van de filosofie de kwaliteit van je leven verbeteren? Dit seizoen geeft hij ook cursussen over Filosofie en Kunst. In het najaar van 2012 gaf hij de cursus ‘Het Schilderij’ Spreekt’ in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.

Woensdag 8 oktober 2014, 20.00 uur in Gigant
Entreé: 9 euro; leden OKW, HV en Gigant: 7 euro

NB graag wijs ik u op de recent begonnen groep op Facebook: Filocafé Apeldoorn
https://www.facebook.com/groups/631498120281024/
Graag nodig ik u uit lid van deze groep te worden!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?