Filocafé over thema Geloven

12 november 2014, van 20:00 tot 22:00, Gigant

Door Agenda

Gigant

Op vier avonden (in november, februari, maart en mei) vertonen we een circa 35 min film van omroep Human over het thema Duivelse Dilemma’s, gevolgd door discussies in kleinere groepen en een begeleide plenaire afsluiting. Een film stopt niet als het licht aan gaat maar werkt op je in en verruimt je blik op de wereld en het leven. De films zijn gemaakt door spraakmakende filmmakers die actuele maatschappelijke thema’s in persoonlijke dilemma’s vertalen. De gekozen thema’s nodigen uit tot verdieping en discussie over dilemma’s bij sociaal- maatschappelijke onderwerpen.

Op woensdag 12 november gaan we in op het thema Geloven.
Een vrouw (gespeeld door de bekende actirice Elsie de Brauw), die zich van het geloof van haar jeugd heeft bevrijd en vindt dat iedereen zelf moet kunnen beslissen over zijn/haar leven, wordt geconfronteerd met de keuze van haar dochter om moslima te worden.

Na het vertonen van de film ‘Geloven’ (HUMAN, 2011) gaan we met elkaar in gesprek over het dilemma van de moeder.

De schrijver en filosoof Maxim Februari benoemde enkele aspecten van het dilemma in het essay dat hij over de film schreef. Je ziet het ‘verraad’ zich voltrekken dat de natuur aan ouders pleegt: uiteindelijk worden zij versmaad, verlaten, vergeten. Tel hierbij op de hovaardij van de jongeling die denkt als eerste de wereld ten diepste te doorgronden en hiervoor met veel aandacht wil worden beloond.

De religie is een complicerende factor – niet zozeer om het geloof zelf als wel om de botsing van autonomie en heteronomie. Dit leidt tot de kern van het probleem. Een liberaal wil de ander niet graag beperken in de vervulling van zijn wensen. Tegelijk wil hij ook dat de ander een vorm van vrijheid op het leven verovert die zijn emancipatie als mens bevordert.

Wat het in de film extra lastig maakt voor de moeder, is het gedrag en de kinderlijke bekrompenheid van de standpunten van de meisjes. Februari eindigt zijn essay met de gedachte dat, als de dochter volwassen wordt, het ‘misschien uiteindelijk wel goed komt’. Maar wat is hier goed, vanuit welk perspectief?

Locatie: Theater Gigant (popzaal), Apeldoorn
Tijd: 20:00-22:00 uur
Kosten: € 5,- en € 4,- voor leden HV, OKW, Gigant.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?