Foto-expositie Container Art

30 april 2015, Coda Apeldoorn

Door Agenda

coda apeldoorn

Carien van Hest en Lex van Groningen zijn beiden fotograaf en vormen samen het fotografen-duo Zutphen aan Zee. De expositie Container Art is nog tot en met 30 april in CODA Centrale Bibliotheek te bewonderen en toont een selectie werken van dit duo. De geëxposeerde foto’s prikkelen de fantasie en laten beelden zien uit de verborgen wereld van roest en verval. De toegang is gratis.

Van Hest en Van Groningen leggen een wonderlijke en vaak kleurrijke wereld vast van materialen die door de mens zijn achtergelaten en vaak onderhevig zijn aan weer en wind.  Door in te zoomen op deze materiële teloorgang, nemen ze de kijker als het ware mee in een andere en heel bijzondere wereld.

Carien, van huis uit grafisch ontwerper en webdesigner, besloot ongeveer 10 jaar geleden iedere dag een eind te gaan lopen. Omdat ze tijdens die wandelingen liever geen mensen wilde zien, bezocht ze oude en verlaten industrieterreinen. Ze werd hierbij gegrepen door de ‘hidden beauties’ die ze toevallig op een container zag. Haar partner Lex van Groningen, amateurfotograaf met een voorkeur voor macrofotografie, werd langzaam meegezogen in haar fascinatie. Het resultaat van hun gezamenlijke strooptochten is nu in CODA Centrale Bibliotheek aan de Vosselmanstraat in Apeldoorn te bewonderen. Op de foto’s valt zeer veel te ontdekken: ze zetten de kijker op het verkeerde been en prikkelen de fantasie omdat de kijker dingen denkt te herkennen die eigenlijk niet kunnen. Een sierlijke ballerina op spitzen is immers niet iets dat je verwacht te zien op de zijkant van een gebutste en roestige container.

Van Hest en Van Groningen struinen met hun camera’s bij voorkeur over verlaten industrieterreinen en oude havens, bij sloopwerken waar nog geen hekken omheen staan en bij recyclingbedrijven. Ze houden hun camera dicht bij het gehavende staal of verweerde hout terwijl hun oog naar het beeld zoekt dat hun fantasie prikkelt of waarvan de vormen en kleuren een bijzondere foto oplevert. Dat wat hen raakt zijn vaak zeer kleine miniatuurtjes in het roest die, sterk uitvergroot, als foto enorm imponeren en een verborgen wereld onthullen: De wereld van het levende roest. Een voorproefje van hun werk vindt u op www.zutphenaanzee.nl. De getoonde werken in CODA Centrale Bibliotheek zijn in beperkte oplage te koop. De openingstijden vindt u op www.coda-apeldoorn.nl/openingstijden.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Kunst Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?