Foto-expositie Puntmutsen en pasos: de zijkant van de Semana Santa

2 februari 2016 - 28 februari 2016, Coda, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Door Agenda

Peter van Tuijl

De week vóór Pasen, Semana Santa, wordt sinds de middeleeuwen in de Zuid Spaanse provincie Andalusië gevierd met talrijke grote processies. Peter van Tuijl fotografeerde in Sevilla (2014) en Malaga (2015) de boetedoening gedurende deze Semana Santa. Zijn foto- expositie Puntmutsen en pasos: de zijkant van de Semana Santa is vanaf twee februari te zien in CODA Centrale Bibliotheek.

Fotograaf Peter van Tuijl toont in zijn foto’s niet zozeer op de processietaferelen, maar richt zich op de dingen die er om heen gebeuren; een mengeling van religie, folklore en feesten. Soms is de toon van de foto’s ernstig, een andere keer enigszins frivool of zelfs iets ironisch. Het leven van alledag vormt het werkterrein van Peter van Tuijl. Daarbij zoomt hij in op gedrag van mensen, relaties, interacties en de momenten van roering én ontroering. Als je naar zijn werk kijkt, denk je al snel “niets menselijks is ons vreemd”.

De processies trekken gedurende de hele Semana Santa (Goede Week) uit. Zowel in Sevilla als in Malaga zijn er dat ongeveer 60 in totaal. Elke processie wordt door een broederschap georganiseerd en begint en eindigt bij de eigen kerk. Een processie bestaat uit een passietafel (paso) met Christus en een paso met Maria. Vaak loopt een fanfare of harmonie mee en vele honderden tot duizenden boetelingen, onherkenbaar door de puntmutsen die ze dragen. De paso’s worden vanwege hun gewicht door een paar honderd jonge mannen gedragen. De meeste processies duren ongeveer twaalf uur maar de duur kan oplopen tot een etmaal. Voor de oudere boetelingen, maar ook voor de hele kleintjes, een beproeving. Bij terugkomst ontstaan er dan ook vaak emotionele taferelen.

Bekijk de Semana Santa door de ogen en lens van Peter van Tuijl. De foto-expositie is van 2 tot en met 28 februari te zien in CODA Centrale Bibliotheek.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?