‘Geborgenheid’ bij Teun Hocks en The Weather Diaries tijdens Onvergetelijk CODA

1 februari 2016, van 14:30 tot 16:00, Coda

Door Agenda

maandag 1 februari | 14.30-16.00 uur, inloop vanaf 14.00 uur | CODA Museum

 Velen hebben al kennis gemaakt met Onvergetelijk CODA: een uniek programma met interactieve rondleidingen dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met dementie en voor hun mantelzorgers. Aan de hand van vijf werken die te zien zijn in de tentoonstellingen The Weather Diaries en Teun Hocks komt maandag 1 februari het thema ‘Geborgenheid’ aan bod.

Geborgenheid

Wanneer voelt iemand zich geborgen? Wie (of wat) kan u een veilig gevoel geven? Is de omgeving belangrijk of gaat het er juist meer om wie er zijn? Bij twee verschillende fotoschilderijen van Teun Hocks gaan we kijken of zijn hoofdpersoon zich veilig lijkt te voelen en welk gevoel wíj erbij krijgen. Kan iemand zich hoog in de lucht geborgen voelen of kan dit juist op de grond?

In The Weather Diaries (een tentoonstelling van kunstenaarsduo Sarah Cooper en Nina Gorfer) zien we schilderachtige en poëtische foto’s van verschillende kunstenaars uit Noord-Europa. Naast de grote invloed van het weer en de natuurlijke omgeving op hun werk, streven de kunstenaars er in hun werk ook naar om verbinding te maken tussen oude tradities, natuurlijke materialen en de mystiek die die oude tradities met zich meebrengen. Bij drie werken gaan we kijken bij wie de bezoeker zich als kind en als volwassene het meest geborgen voelt.

Onvergetelijk CODA

Na ontvangst met koffie of thee brengen de deelnemers een bezoek aan de tentoonstellingen waar ze in een ontspannen en positieve sfeer onder begeleiding van speciaal getrainde rondleiders met elkaar in een gesprek gaan. Door samen naar kunst te kijken, vragen te beantwoorden en creatieve opdrachten uit te voeren, krijgen ze de mogelijkheid om niet alleen verhalen maar ook ervaringen, ideeën en gevoelens met elkaar te delen – zonder dat de nadruk op de ziekte ligt. Dankzij deze opzet is de rondleiding zowel voor mantelzorgers als voor mensen met dementie een bijzondere ervaring. De rondleiding begint om 14.30 uur en na afloop van de rondleiding krijgen de deelnemers ansichtkaarten van enkele van de getoonde werken mee naar huis zodat ze ook in een andere omgeving over dit bezoek na kunnen praten. Op www.coda-apeldoorn.nl/onvergetelijk staat een korte film die een indruk geeft van deze bijzondere rondleiding.

Hoe bijzonder de deelnemers Onvergetelijk CODA ervaren, blijkt wel uit onderstaande reacties:

Riet, mantelzorger: “Graag wil ik laten weten dat mijn zus Ria en ik erg hebben genoten van de Onvergetelijk rondleiding. Mijn zus deed weer even mee in het “gewone leven”. Heel waardevol! We komen zeker weer terug!” | “Je kunt me hier elke dag wel mee naar toe nemen!” aldus Han, deelnemer met dementie. |

Rondleider Onvergetelijk CODA: “Wim’s reactie na mijn rondleiding bezorgt me nog steeds kippenvel: “FANTASTISCH, ik kon tenminste weer eens wat zeggen”. Hij voelde zich gehoord, gezien en serieus genomen en ging met een goed gevoel naar huis. Mooi hè…!”

Aan de rondleiding kunnen maximaal 14 personen deelnemen en u dient zich daarom van tevoren aan te melden via aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl. Vergeet niet uw naam, telefoonnummer en het aantal personen door te geven. U kunt eventueel ook contact opnemen met Annemiek van der Horst (a.vanderhorst@coda-apeldoorn.nl of 055- 5258512).

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?