Gelredag Engelanderholt bij Beekbergen

28 oktober 2017, Bruggelen

Door Omroep Gelderland

Op zaterdag 28 oktober nemen de Ridders van Gelre (Omroep Gelderland) u mee naar een van de belangrijkste plekken van het middeleeuwse Gelderland: Engelanderholt bij Beekbergen. Op deze schitterende plek, midden in de natuur, kwam de hertog van Gelre met zijn edellieden samen om recht te spreken. Van 10.00 tot 12.00 uur ontvangen we u in het dit mooie gebied van Geldersch Landschap & Kasteelen.

Inleiding en wandelingen
Foyer Riant is het startpunt van deze historische ontdekkingstocht door de natuur: Bruggelerweg 4 in Beekbergen. Daar kunt u archeologische vondsten uit het gebied bewonderen, zelfs een kruik waar de hertog misschien wel uit gedronken heeft. De zeer deskundige Ciska van der Genugten geeft u een korte inleiding over het historische belang van het Herenhul en over de rechtspraak in de middeleeuwen. Daarna kunt u zelfstandig het Engelanderholt ontdekken, maar er vertrekken ook een vijftal wandelingen onder leiding van een enthousiaste gids.

Reconstructie klaarbank
Vanaf de 13e eeuw is de Hoge Bank van het Veluws landgericht gevestigd op het Herenhul, nu is het een mooie open plek in het bos. De hertog kwam hier samen met zijn edelen om recht te spreken oftewel klaringen te houden. De plek is in heel Gelre bekend: Engelanderholt is eeuwenlang synoniem voor deze rechtspraak en dus niet alleen de naam van het bos waar u op deze Gelredag doorheen zult lopen.

Aan het eind van de 16e eeuw werd voor een zitting van het gerecht een klaarbank gebouwd. Dat was een geheel van enorme houten banken, een paar verdiepingen hoog, met op de hoogste plek de zetel van de hertog. Er is een oude tekening van bewaard gebleven en speciaal voor de Gelredag gaan leden van het Thomasgilde iets van die oude glorie in ere herstellen. Met hout uit het bos en afzetlint proberen ze de hele bank (12 meter breed, 6 meter diep en 4 meter hoog) te reconstrueren. Het is voor het eerst sinds de laatste zitting is gehouden, dat er op die plek weer een soort van klaarbank staat. Zodat u, daar waar eeuwenlang recht gesproken is, kan ervaren hoe het moet zijn geweest om voor de hertog en zijn edelen terecht te staan. Een unieke kans, komt dat zien!

Gelredag 5 – zaterdag 28 oktober- 10.00-12.00 uur, Engelanderholt, Beekbergen

Bezoekadres: Foyer Riant, Bruggelerweg 4, Beekbergen

NB Het gebied is lastig toegankelijk voor mensen die moeilijk ter been zijn of in een rolstoel zitten.

Ridders van Gelre
De Ridders van Gelre zijn sinds 25 september weer terug op het beeldscherm bij Omroep Gelderland! Ze storten zich 20 weken lang op de middeleeuwse geschiedenis van het roemruchte Hertogdom Gelre. Het was een machtig rijk met bloeiende steden, welvarende vorsten en dappere ridders in schitterende kastelen. Ridders Bas Steman en René Arendsen gaan op onderzoek naar de opkomst, de glorie en de ondergang van het Hertogdom Gelre. Uitzendingen: van 25 september t/m 11 december 2017: elke maandag om 17.20 uur. Van 14 januari t/m 11 maart 2018 elke zondag om 17.20 uur. De uitzendingen worden ieder uur herhaald en zijn ook online te bekijken en terug te zien via www.gld.nl/tv

Gelredagen
Elke zaterdag na de tv-uitzending staat er een historische locatie centraal tijdens de Gelredagen. Van 10.00 uur tot 12.00 uur heeft u gratis toegang.

Zaterdag 30 september: Kasteel Rosendael, Rozendaal
Zaterdag 7 oktober: Walburgiskerk, Zutphen
Zaterdag 14 oktober: Sint Peters Gasthuis + Historische Kelders + Erfgoedcentrum Rozet, Arnhem
Zaterdag 21 oktober: Stoomgemaal De Tuut, Appeltern
Zaterdag 28 oktober: Engelanderholt, Beekbergen
Zaterdag 4 november: Rheinmuseum, Emmerich
Zaterdag 11 november: Stadsmuseum en Grote Kerk, Elburg
Zaterdag 18 november: Voerman Museum en Anton Pieck Museum, Hattem
Zaterdag 25 november: Grote Kerk en Graafsmuseum, Grave
Zaterdag 2 december: St. Stevenskerk, Nijmegen
Zaterdag 9 december: Popup Gelretentoonstelling in Fort Lent, Lent

Op de website van Omroep Gelderland vindt u een actueel overzicht: www.gld.nl/riddersvangelre-gelredagen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Evenementen Apeldoorn

Elke maandag ons nieuws in de mail?