Gemaakt in Apeldoorn, maak het mee op Zwitsal

11 juli 2015 - 12 juli 2015, Zwitsal Terrein

Door Redactie

Na het zeer druk bezochte openingsweekend kan ook het komend weekend ( 11 en 12 juli )  de EXPOSITIE  over de oude maakindustrie uit Apeldoorn en omgeving bezichtigd worden in HAL 32 op Zwitsal.

Deze expositie, ingericht door de Vereniging Oud Apeldoorn, bevat uniek materiaal over diverse Apeldoornse bedrijven, zoals bv. Van Gelder Papier, van Haas& Brero, Nedcos en  koperpletterij de Heus; er zijn zelfs fietsen en motoren van Juncker en Sparta te bezichtigen.

De expositie is alle zaterdagen en zondagen  tot en met 13 september te bezoeken van 11.00 tot 16.00 uur.

Naast de expositie  zal er dit weekend een demonstratie Papierscheppen plaatsvinden in de ruimte achter HAL 32. De geschiedenis van papier gaat terug tot omstreeks het jaar 1600, toen de huismeesters  van het Sint Peters Gasthuis de volmolen verpachten aan Marten Orges, een van de grondleggers van de papierindustrie in de gemeente. In 1606 werd de Ruitersmolen opgericht door Marten en zijn vrouw Geertje Schut, een  nog steeds zeer bekende naam in de wereld van de papierproductie.

Tijdens de demonstraties zal een zeer bijzonder watermerk worden gelanceerd!

Onder de noemer SPEEL HET MEE is er voor het gehele gezin van alles te beleven! Ieder weekend kun je mee doen aan activiteiten waarmee je stempels verzamelt voor je stempelkaart. Doe bijvoorbeeld mee aan de fotospeurtocht, tover je fiets om tot een “brommer”of maak gebruik van de wind om een papieren vliegtuig zo lang mogelijk te laten zweven. Lever je stempelkaart in voor 13 september. Verzamel je de meeste stempels dan kun je een gezinsabonnement winnen voor het park “de Julianatoren” of  van de “Apenheul”, voor jou en je familie.

Haal je stempelkaart op het Zwitsalterrein tijdens de openingstijden van de expositie in Hal 32 en speel het mee! Toegang en deelname aan de activiteiten is gratis! Voor meer informatie : kijk ook op website : www.gemaaktinapeldoorn.nl Tot slot nog een oproep: er zijn nog plaatsen beschikbaar voor deelname aan de excursie met workshops , getiteld “Grasduinen naar Grondstioffen”, die gehouden wordt op zaterdag 11 juli a.s. De wandeling gaat langs winplaatsen van grondstoffen als ijzer, leem, hout en wal, waarmee vervolgens aan de slafg wordt gegaan in het prehistorische Hapsdorp. Tijdsduur van 10.00 tot 15.00 uur. Na afloop wordt u met een veteraan autobus teruggebracht naar het Orderbos. Aanmeldingen  vóór 10 juli via e-mail gemaaktinapeldoorn@gmail.com : max. 30 deelnemers!

Noot voor de redactie:  voor nadere informatie kan contact worden opgenomen met Ben Mouw, voorzitter Erfgoedplatform Apeldoorn; tel.nr. 06 – 51273846

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?