Gevarieerde bloemlezing van recente aanwinsten in CODA Museum

8 november 2013 - 26 januari 2014, van 00:00 tot 23:59, CODA Apeldoorn

Door Agenda

www.coda-apeldoorn.nl

CODA presenteert tot en met 26 januari 2014 een bloemlezing van recente aanwinsten. Bij het samenstellen van deze bloemlezing heeft CODA directeur Carin Reinders ernaar gestreefd een goede afspiegeling van aankopen en schenkingen te tonen die recent toegevoegd werden aan de CODA collectie. Resultaat is een zeer gevarieerde tentoonstelling met werk van sieraadontwerpers en beeldend kunstenaars uit Apeldoorn en daarbuiten.

Bijzonder in de tentoonstelling is het insigne dat vervaardigd werd door vormmaker Wim van Beek en dat gedragen werd door de werkgroep die papierfabriek Van Gelder omstreeks 1980 poogde te behouden voor Apeldoorn. De bloemlezing biedt ook plaats aan twee werken van de in Apeldoorn wonende en werkende graficus Cees Andriessen. Andriessen en CODA hebben een geschiedenis die ver teruggaat. Voor het Van Reekum Museum en het Historisch Museum Apeldoorn samengevoegd werden in CODA, maakte zijn werk al onderdeel uit van de Van Reekum collectie.

De bloemlezing laat ook het schilderij De Doopjurken zien; een bijzondere schenking die CODA Museum vorig jaar ontving. De Doopjurken van beeldend kunstenaar Arno Kramer (1945) was eigendom van de Amsterdamse wethouder Jacqueline Peer-Koop. Na haar overlijden in 2011 kwam het in bezit van haar echtgenoot Rombout Peer. Hij schonk het werk vorig jaar aan CODA Museum omdat het dan op een plek getoond en bewaard zou worden waar Jacqueline Peer-Koop graag kwam. Omdat CODA meerdere werken van Kramer in de collectie heeft, is De Doopjurken een prachtige aanvulling.

De getoonde sieraden in deze bloemlezing zijn van Luis Acosta, Alix Manon, Jantje Fleisschut, Ralph Bakker, Helen Britton, Hermien Cassiers, Gemma Draper, Stefan Heuser, Ineke Otte, Lucy Sarneel, Thea Tolsma en Francis Willemstijn. Bijzonder in de tentoonstelling zijn de sieraden van Katja Prins die zij geschonken heeft aan CODA Museum. Ook is een aantal sieraden van Réka Fekete opgenomen. CODA vroeg haar eerder dit jaar voor het jaarlijkse evenement Sieraden met een Verhaal het sieraad te ontwerpen. Zij liet zich bij daarbij inspireren door Langgewagt, haar woonhuis, atelier en het beroemde kraakpand en kunstenaarsbroedplaats vlak achter de Dam in Amsterdam. Resultaat is een uniek sieraad dat opgenomen is in de CODA sieradencollectie.

Het werk Wallpaper with Hummingbirds (2007) van beeldend kunstenaar Rinke Nijburg werd aangekocht naar aanleiding van zijn tentoonstelling Slaapwandelaars en zielsverwanten in CODA Museum eerder dit jaar. Deze tentoonstelling werd ingericht naar aanleiding van het feit dat Rinke Nijburg in 2012 de Nederlands-Duitse Grafiekprijs won. CODA directeur Carin Reinders was een van de juryleden van deze prijs en mede-initiator van de bijbehorende tentoonstelling in Stadtmuseum Borken, Duitsland en CODA Museum in Apeldoorn.

CODA collectie
De collectie hedendaagse kunst van CODA is gebaseerd op de verzameling die door het voormalige Van Reekum Museum vanaf 1978 werd opgebouwd. Deze collectie kent een aantal deelcollecties zoals schilderijen, sculpturen en grafiek van Nederlandse en internationale kunstenaars, een collectie ex libris, kunstenaarsboeken en een sieradencollectie. CODA Museum heeft deze brede verzameling vanaf 2004 uitgebreid en aangescherpt door de nadruk te leggen op twee kerngebieden: beeldende kunst waarin papier de hoofdrol speelt en het hedendaags sieraadontwerp. De CODA sieradencollectie geeft niet alleen een beeld van de ontwikkelingen in sieraadvormgeving, maar laat ook zien hoe de relatie van het sieraard tot de beeldende kunst, mode, design en vormgeving zich in afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Met thematische tentoonstellingen en monografisch presentaties brengt CODA Museum die ontwikkelingen voortdurend in beeld. De sieradencollectie van CODA telt 4200 objecten. Daarmee beschikt CODA over de grootste sieradencollectie van Nederland.

De bloemlezing van recente aanwinsten in CODA Museum is nog tot 26 januari 2014 te bezoeken.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?