Graficus speelt Tartuffe van Molière

15 december 2018, om 20:00, Cafeetje van Marja, €10,00

Door Ben Eggermont

Toneelgroep Graficus bestaat in 2018 alweer 85 jaar. Dit lustrum wordt gevierd met de opvoering van “Tartuffe”, een zwarte komedie van Molière. Op 15 en 16 december in ’t Cafeetje van Marja. Graficus brengt een meesterwerk van Molière voor het voetlicht: Tartuffe, een stuk over hypocrisie, religie, tirannie, egoïsme en seksisme. Voor het eerst is het stuk gespeeld door het gezelschap van Molière in 1664. De thema’s zijn anno 2017 nog steeds actueel. Niets menselijks is ons vreemd, door de eeuwen heen. De regie is in handen zijn van Aad van der Waal, de huidige stadsdichter van Apeldoorn.

Orgon heeft een nieuwe vriend gemaakt: de vrome Tartuffe. Tartuffe is zelfs zo’n goede vriend geworden dat Orgon hem in huis heeft genomen. Er is maar één iemand die dat ook een goed idee vindt: Orgons moeder Madame Pernelle is ook erg gecharmeerd van de  nieuwkomer. De rest van het huishouden vertrouwt de man niet en probeert wanhopig Orgon op andere ideeën te  brengen. Wanneer die echter besluit zijn dochter Mariane aan zijn nieuwe vriend uit te huwelijken, en daarmee haar verloving ongedaan maakt, is de maat vol. Zeker wanneer Tartuffe ook nog eens probeert Orgons vrouw Elmire te verleiden. Elmire, zoon Damis, zwager Cléante en huishoudster Dorine bedenken een plan. Maar kunnen zij op tegen de geslepen Tartuffe?

Het stuk werd tijdens de eerste uitvoering in 1664 met verontwaardiging ontvangen. Men zag er een aanval op de godsdienst in hetgeen resulteerde in een speelverbod. Na het verwijderen van de scherpste kantjes mocht het stuk in 1669 weer worden gespeeld. Tartuffe was in feite niet gericht op de godsdienst zelf doch op het misbruik daarvan. De bedrieger in het stuk (Tartuffe) maakt listig gebruik van de godsdienst om er zijn naïeve slachtoffer mee om de vinger te winden.

Tartuffe is anno 2018 nog steeds actueel. Huichelarij, schijnheiligheid, liegen en bedriegen zijn thema’s van alle dag. Dat daar een mooie komedie van te maken valt laat toneelgroep Graficus zien in dit lustrumjaar!

Tartuffe Regie: Aad van der Waal | Schrijver: Molière
Cafeetje va Marja, Hoofdstraat 166
Tickets zijn te reserveren via toneelgroepgraficus.nl of te koop op de avond zelf.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?