Groots symfonisch werk met Mahlers Vijfde en Mozarts Pianoconcert

10 maart 2018, om 19:15, Orpheus, Churchillplein 1, Apeldoorn, € 49,00

Door Agenda

Meesterpianist Ronald Brautigam bij Het Gelders Orkest

In Apeldoorn kunt u op 10 maart luisteren naar groots symfonisch werk. Het Gelders Orkest speelt Mahlers Vijfde symfonie en Mozarts Pianoconcert nr 25. onder leiding van Chef-dirigent Antonello Manacorda. Meesterpianist en Mozartkenner Ronald Brautigam schuift aan voor dit groots gedachte symfonische Pianoconcert.

De Nederlandse meesterpianist Ronald Brautigam is een echte Mozartspecialist. Critici prijzen de integrale Mozartconcerten die hij opneemt. De ‘king of the fortepiano’ zoals The Times Brautigam noemt, speelt net zo gemakkelijk op oude instrumenten als op de moderne vleugel. De meesterpianist en dirigent Antonello Manacorda hebben een warme muzikale vriendschap en halen het beste in elkaar boven. Trouw noteert over een eerdere krachtenbundeling: ‘In Arnhem verleidde Brautigam de oren met transparant gespeeld passagewerk, hemelse trillers en bronzen akkoorden’.

Na de pauze dirigeert Manacorda een andere torenhoge favoriet: Mahlers Vijfde symfonie. De componist droeg het ontroerende langzame deel van dit werk aan zijn toekomstige vrouw Alma op. Het aangrijpende en trieste Adagietto – iconisch dankzij Death in Venice, Visconti’s prachtige verfilming van Thomas Manns boek Der Tod in Venedig – is echter geen treurmuziek maar een regelrechte liefdesverklaring. Mahler adoreert zijn aanstaande en noemt haar ‘de mooiste vrouw van Wenen’. Met enkel strijkers en harp verovert hij haar hart. In de rest van de symfonie komt het complete orkestinstrumentarium uitgebreid aan bod: variërend van het trompetsignaal aan het begin tot het quasi hoornconcert van het derde deel.

Het Groot Gelders Mahler Orkest
Het Groot Gelders Mahler Orkest zal bij het concert van 11 maart het voorprogramma verzorgen, door een eenmalig optreden te geven in de concertzaal van De Vereeniging in Nijmegen. Het eendaags orkest, bestaande uit amateurmusici en musici uit Het Gelders Orkest, spelen het derde van Mahlers Eerste symfonie en de ouverture uit ‘Die lustigen Weiber von Windsor’ van Otto Nicolai.

Voor meer informatie, uitgebreide biografieën en kaarten kijkt u op www.hetgeldersorkest.nl.

Concertgegevens

Antonello Manacorda dirigent
Ronald Brautigam piano

 

Wolfgang Amadeus Mozart – Pianoconcert nr. 25 KV 503 in C gr.t.
Gustav Mahler – Symfonie nr. 5 in cis kl.t.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?