Grote Static Show militaire voertuigen in Oranjepark

18 augustus 2012, van 10:00 tot 16:00, Oranjepark, Apeldoorn

Door Redactie

Gelegerd in Gelderland

In het kader van het festival Gelegerd in Gelderland vindt er zaterdag 18 augustus van 10.00 tot 16.00 uur in Apeldoorn een bijzonder evenement plaats. De VOA (de Vereniging Oud Apeldoorn) heeft in samenwerking met de Provincie Gelderland, de VMD (Vereniging Militair Depot) en natuurlijk het Ministerie van Defensie, zich hard gemaakt voor een beeld van ongeveer 100 jaar Militaire historie in en rondom Apeldoorn. De Gele Rijders geven in het park om 10.00 uur met het kanon veld 8 het startschot.

In het Oranjepark komt een grote static show van militaire voertuigen. In samenwerking met Defensie wordt een tijdsbeeld neergezet van de militaire voertuigen van de jaren net na de Eerste Wereldoorlog tot heden. Er wordt een historisch tijdlijn aangeboden van de verschillende defensie onderdelen. De Landmacht is aanwezig met een aantal tanks en rupsvoertuigen, zo zal er een Shermantank, een Centuriontank en een Leopardtank te zien zijn. Van wat in de Tweede Wereld Oorlog groot was, zo’n 30 ton, naar wat nu niet eens de zwaarste is (Leopardtank 55 ton).

Ook de gepantserde rupsvoertuigen zijn aanwezig, met en zonder bewapening, er komt een MRLS een multi rocket launcher, dat is een tankonderstel met daarop een installatie om een groot aantal raketten in hoog tempo af te kunnen schieten. “Gewone” voertuigen zijn er uiteraard ook te zien, de wielvoertuigen zoals de bekende 4 tonner, de 10 tonner en de YP 408. Voertuigen waar veel vijftigplussers van nu vaak hun opleiding op hebben gehad of tijdens hun diensttijd mee zijn vervoerd.

Luchtmacht
De Koninklijke Luchtmacht is die dag zoal met voertuigen als vliegend aanwezig. Bezoekers kunnen genieten van een vliegshow met een aantal grote schaalmodellen. Met enkele modelhelikopters zal men gaan vliegen, dit zijn modellen van 1,5 tot twee meter! De luchtmacht toont ook hun trots aan voertuigen. Naast de aanwezige Crashtender uit 1944 van 3500 kg is het grootste voertuig waarover men bij de luchtmacht beschikt aanwezig: de Eone crash tender. Dit voertuig weegt 42.000 ton!

Bij het luchtmachtonderdeel is een display van het AOCS uit Nieuw Milligen te zien. Daar zit de Nederlandse vluchtleiding voor militaire en civiele vliegtuigen. Ondergronds in bunkers regelt en controleert men daar het Nederlandse luchtruim en houdt het veilig. Onaangekondigde gasten kunnen via het AOCS binnen enkele minuten in de lucht bezoek krijgen van onze Nederlandse Luchtmacht.

Bij het CODA Museum is die dag de Bandritzer 561 te bezoeken. Deze intrigerende tijdmachine biedt bezoekers aan de hand van korte krachtige filmscènes een inkijkje in de belangrijke tijdvakken uit de Gelderse militaire geschiedenis. De Bandritzer met zijn fascinerende multimediashow is één van de verbindende elementen in het festival. Zo kan men er o.a. Romeinen in Gelderland en de Duitse aanval op de Grebbelie zien.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Oranjepark Apeldoorn

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?