Hanengedrag in Haantjes

15 december 2012 - 3 december 2012, om 20:00, Orpheus

Door Redactie

Omslag boek Haantjes - Kluun

De voorstelling Haantjes staat op 15 december a.s. op de planken van schouwburg Orpheus.

1998. Amsterdam. Een bruisend nachtleven. Amsterdam doet er toe. De RoXY en de IT, daar moet je zijn. Turn up the bass! Een levendige reclamewereld. Er wordt veel geld verdiend. Stijn en Frenk – u weet wel uit Komt een vrouw bij de dokter – zijn directeuren van een reclamebureau. En dat gaat goed! Althans… tot homo en gayscene specialist Charles langskomt met een ‘briljant’ idee voor de GayGames, hét event in de zomer van 1998. Het geweldige idee bestaat uit het vervangen van de bestaande GayGames-vlag. Ieder land krijgt zijn eigen vlag, met de kleur roze. Stijn en Frenk worden niet gehinderd door enige kennis van de gayscene en trekken zich niets aan van kritische opmerkingen en vragen van de vrouwen in hun omgeving: bureau-assistent Maud en vriendin Carmen. Maud en Carmen zien het hanengedrag met lede ogen aan. Stijn en Frenk zijn prestatiegericht, hebben een bord voor hun kop en willen in niets voor de ander onderdoen. De vrouwen weten beter én eerder: dat kan alleen maar fout gaan. Maar de reclameboys gaan ervoor. Het gaat uiteindelijk nog verder dan de vlaggen; er komen shirts bij én fluitjes. Niets weerhoudt hen ervan om door te gaan. Want je laten kennen en toegeven dat je er een beetje naast zat, dát doen haantjes dus niet. Niemand is geïnteresseerd in het door Stijn en Frenk ontwikkelde materiaal. Dus eindigt de zoektocht naar een gat in de markt met duizenden dozen onverkochte fluitjes, t-shirts (V-hals!) en vlaggen in de gangen van het hippe reclamekantoor.

Anderhalf uur lang energie
Daniël Boissevain (o.a. Gooische Vrouwen), Harpert Michielsen (o.a. Soldaat van Oranje) en Peggy Vrijens (o.a. Julia’s Tango) spelen het theaterstuk Haantjes, naar de bestseller van Kluun, onder regisserend oog van Dennis van de Ven (Draadstaal en JURK!). De voorstelling heeft de grilligheid gekregen van een reclameblok: muziek, cabaret en drama wisselen elkaar in een rap tempo af. Er zit vaart in de show. Dennis van de Ven heeft hier bewust voor gekozen: “Ik houd  van directe taal en niet van thematiek die er duimen dik bovenop ligt.” Wat dat betreft sluiten de ideeën van Dennis en producent Bastiaan Ragas perfect op elkaar aan. Na Help! ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt besloot Bastiaan nóg een boek van Kluun op de planken te brengen, omdat hij de directe schrijfstijl bijzonder geschikt vindt voor het theater van nu: snel en zelfrelativerend. Dennis: “Bastiaan vroeg of ik Haantjes eens wilde lezen. Of ik dacht dat er een script voor een theatervoorstelling van te maken viel.” Uiteindelijk was Bastiaan zo tevreden dat hij Dennis ook vroeg voor de regie. Bastiaan: “Iedereen heeft genoeg gedoe in zijn leven, dus als je naar het theater gaat, wil je meegesleurd worden. Dennis heeft dat perfect gedaan. Dit stuk heeft anderhalf uur lang energie en de acteurs en de muziek geven dat door aan de zaal.”

Special track van DJ Thimbles
Speciaal voor deze voorstelling is DJ Bart Thimbles, bekend van de immens populaire Turn Up The Bass-platen uit de jaren negentig, gevraagd een mega-track samen te stellen die in de laatste vijftien minuten van de voorstelling het spel van de drie acteurs zal ondersteunen. Of eigenlijk kun je stellen dat deze track de laatste vijftien minuten een hoofdrol speelt in het stuk. Dennis van de Ven: “Echt te gek dat Bart dit voor deze voorstelling wilde doen. De muziek uit de jaren negentig was zo sfeerbepalend. Het pompt de zaal helemaal op.”

Altijd een mening en altijd gelijk
Wie het verhaal kent, weet dat het vijf personages bevat. De drie acteurs spelen dus meerdere rollen. Zo is Peggy soms Carmen en soms Maud. En dan ook nog af en toe Charles. Dit laatste personage wordt overigens door alle drie de acteurs neergezet. Net hoe het uitkomt. Het switchen van de rol gebeurt gewoon op het toneel. Zo neemt Harpert de jas van Peggy over en dan is hij Charles. Peggy: “Ik moet in het spel veel schakelen tussen het karakter van Maud, die heel uitbundig is, en Carmen die veel ingetogener is. Maud is een hittepetitje: dat speel ik best makkelijk, dat karakter ligt dichter bij mezelf. Carmen is meer een rustige vrouw, heel zen. Dat is voor mij wat meer zoeken. Charles is een verhaal apart. Daniël en Harpert kunnen hem neerzetten door wat vrouwelijker te bewegen en hun stem aan te passen. Maar hoe speel je als vrouw een man, die tegelijkertijd weer vrouwelijk is. Knap lastig! Wel heel leuk om te doen”, concludeert Peggy. Harpert beaamt dat. Hij speelt Frenk, een superhaantje. “Ikzelf ben helemaal geen haantje. Frenk is een man die zichzelf de hele tijd probeert te overtuigen dat het goed is wat-ie doet, dat hij goed bezig is. Je ziet dat veel. Onzekerheid overschreeuwen, zeg maar.” Bastiaan heeft er geen moeite mee om ronduit te erkennen dat hij een haantje is. Hij las het boek van Kluun een jaar geleden voor het eerst en vond het direct herkenbaar. Bastiaan: “Ja, ik ben net als veel van mijn vrienden een blaaskaak. Ik herken mijzelf in dat boek van Kluun. Sinds ik kinderen heb, is het hanengedrag wel wat minder geworden. Maar veel mannen zijn kleine jongetjes. Borst vooruit en kraaien maar, over voetbal of politiek. We hebben overal een mening over en hebben altijd gelijk! Vrouwen zijn over het algemeen veel genuanceerder, veel evenwichtiger.” Daniël: “Stijn is ook een echte haan. Grote verhalen, het is een echte, snelle reclamejongen. Ik gebruik in het spel graag overdreven karaktertrekken, maar Stijn mag geen cliché worden. Dat zou te makkelijk zijn. Dat vind ik ook spannend aan deze rol; het zoeken naar de nuances. Iedereen helpt daar overigens aan mee. Dennis natuurlijk, maar ook Harpert en Peggy. Het is een goed team om in te werken.”

Haantjes staat op zaterdag 15 december in Orpheus, voorstelling start om 20.00 uur. Kaarten kosten € 25,00 (1ste rang) of € 22,50 (2de rang) en zijn verkrijgbaar via de website www.orpheus.nl of bij het Bespreekbureau. De balie van het Bespreekbureau is op werkdagen geopend van 15.00 tot 19.00 uur en op werkdagen telefonisch bereikbaar van 13.00 tot 19.00 uur via 0900-123 0 123.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?