Hans van Lier & the Sidekicks

3 november 2012 - 30 oktober 2012, om 22:00, Bluescafé

Door Redactie

Chris Fraikin

Blues is de oerbron van vrijwel alle lichte muziek. Hans van Lier & the Sidekicks is van oorsprong een bluesband met zeer ervaren bandleden die opgegroeid zijn met de blues. De Groningse band ontwikkelde zich inmiddels tot een formatie die qua muziekstijl niet zomaar in een hokje te plaatsen is en maakt muziek met invloeden vanuit de rock-, pop-, jazz- en bluesmuziek onder de noemer ‘blues & more than blues’;
‘Sidekickssound’
‘Hans van Lier & the Sidekicks’ is rhythm & blues. Kenmerkend aan de typische ‘Sidekickssound’ zijn zowel de stevige rocksongs als gevoelige ballads van zanger/mondharmonicaspeler Teo de Haan (vocals/harmonica), de ingetogen maar (als het moet) ook rauwe en ruwe gitaarsolo’s van Hans van Lier (gitaar), de afgemeten shuffles van Wim Entzinger (drums), de sobere maar o zo ‘steady’ grooves van Fenno de Boer (bass) en het avontuur en de improvisatie van Bennie Timmer (gitaar) De band combineert eigen werk met zo nu en dan de interpretatie van een blues klassieker. Sinds 2009 maakt Teo de Haan deel uit van de band die in 2007 werd opgericht en completeerde het huidige bandgeluid..
Teo de Haan – vocals/harmonica
Hans van Lier – gitaar
Bennie Timmer – gitaar
Fenno de Boer – basgitaar
Wim Entzinger – drums
Hans van Lier (1961)is een veelzijdig gitarist. Gitaarspelen is zijn vak, en hij beheerst dat als weinig anderen. Zijn solo’s zijn vaak lyrisch en ingetogen, maar als de muziek erom vraagt klinken ze rauwer dan de ruwste Delta-blues. Ze worden echter altijd gekenmerkt door veel gevoel voor melodie. Hans van Lier is een van de weinige gitaristen die in staat is zijn gitaar te laten spreken… Als inspiratiebron noemt hij bluesgitaristen als BB King, Albert Collins, Elmore James , Luther ‘Guitar’ Johnson, Silas Hogan, Arthur Guitar Kell en Stevie Ray Vaughan.
Hans heeft meerdere CD’s op zijn naam staan en speelde o.a. met Mick Taylor (ex-Rolling Stones) en Double Trouble, de begeleidingsband van Stevie Ray Vaughan.
Teo de Haan (1973) is al vanaf zijn kinderjaren bezeten van muziek. Na een muzikale ontdekkingsreis in zijn jonge jaren bleek al gauw zijn voorkeur voor rock- en bluesmuziek. In 1991 kreeg hij de kans om met de Groninger rockformatie PLAT een gelegenheidssingel op te nemen. Na het vertrek van Hans van Lier uit PLAT is hij als vaste zanger gebleven. Jarenlang heeft hij met deze band opgetreden en niet zonder succes… In 2009 werd hij door Hans van Lier & the Sidekicks gevraagd om de zangpartijen voor zijn rekening te nemen. Teo heeft een brede muzieksmaak en speelt diverse instrumenten. Onder andere Stevie Ray Vaughan en Walter Trout hebben hem geïnspireerd. Betoverd werd hij toen hij voor het eerst de muziek van Nick Cave hoorde. Teo heeft een rauwe sound, maar probeert het publiek ook met gevoelige nummers te raken.
Bennie Timmer (1952)is gitarist en kunstenaar. Opgeleid in beeldende kunst maar muziek is altijd een belangrijke invloed geweest. Blues, jazz en geïmproviseerde muziek zijn z’n inspiratiebronnen. Na de Allman Brothers Band ooit eens live ‘Stormy Monday’ te hebben horen spelen (‘actually: it’s a T-Bone Walker song…’) belandde hij in de wereld van de blues. In het verleden maakte Bennie regelmatig deel uit van bands van Hans van Lier. Zij zijn twee gitaristen die ‘elkaar goed verdragen’, die hun twee verschillende stijlen moeiteloos in elkaar schuiven en elkaar aanvullen. Bennie: “Wat ik op dit moment met de Sidekicks graag wil is blues spelen, het liefst met eigen repertoire. Sinds een paar jaar hebben we met Teo een uitstekende zanger en harmonicaspeler in onze gelederen en de laatste CD-opnamen laten horen dat dat aardig lukt…”
Fenno de Boer (1959) is bassist. Hij was met Hans van Lier en Fokke de Jong (drummer van Normaal) grondlegger van de Groninger formatie PLAT. Speelde daarna in verschillende andere formaties. De basgitaar past bij Fenno: “Vroeger in mijn allereerste bandje koos iedereen een instrument en toen bleef de bas over… die kreeg ik toen en eigenlijk bevalt mij dat nog steeds heel goed”. Fenno speelt bas zoals het moet: sober, op de achtergrond, maar altijd steady. Een belangrijke inspiratiebron vormt de bassist van Stevie Ray Vaughan, Tommy Shannon… Juist, de man met wie Hans van Lier een van zijn laatste CD’s opnam.

Wim Entzinger (1957), drummer, ooit oprichter en drummer van de Leidse new-wave en punkband Munk, daarna drummer van de Bluesdealers. Begeleidde met deze band gasten als Harry ‘Cuby’ Muskee, Erwin Java, B.J. Hegen, Magic Frankie, Lourens Leeuw en … Hans van Lier. Wim is van oorsprong een ‘easy’ drummer, met als grote voorbeeld Charlie Watts. Maar als het moet, weet hij hem ook goed te raken.
Aanvang 22.00 uur vrij toegang.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?