Hard Rain

14 december 2013, om 22:00, Bluescafe Apeldoorn

Door Agenda

http://www.hardrain-band.co.uk/

De Nijmeegse band Hard Rain trekt momenteel met een serie Bob Dylan Specials door het land.
De naam Hard Rain is afgeleid van één van de bekendste Dylan-songs. Vijf door de wolgeverfde muzikanten, met Philippe Poffé als aanjager, spelen de Dylannummers puur en authentiek, met een vleugje eigen jus erover. Poffé was bassist in de band van blueswonder Julian Sas (maakte diverse cd’s met hem en drummer Pierre de Haard) maar speelt nu, in het Dylan-project, gitaar naast Hans Jacobs, drummer Pierre van Hal en bassist Jan van Rijn. Zanger en mondharmonica-speler Rob Kuitenbrouwer maakt van de wondermooie en tegendraadse poëzie fijne juwelen. Op de setlist staan nummers uit alle perioden van het Dylan oeuvre. Met bijna vijftig albums op zijn naam, werd deze wereldberoemde muziekheld met name bekend van nummers als Blowin’ In The Wind, The Times They Are A-Changin, All along the watchtower en Like a Rolling Stone.

Dylan veroverde begin jaren zestig de folkscene in New York met zijn Blowin’ in the Wind en Don’t think twice, it’s alright. Vervolgens trok hij zich als met het pistoolschot van Like a Rolling Stone los uit het warme bed van de protestbeweging en trok met een rockband – The Band – de wijde wereld in trok. Voor velen onnavolgbaar leverde hij daarna country- en reli-albums af, volgens eigen zeggen alleen om los te komen van zijn superheldenstatus, maar met klassiekers als All along the Watchtower en Gotta Serve Somebody bleef die ferm overeind. Na een relatieve stilte werd Dylan eind jaren negentig ‘herontdekt’ met producer Daniel Lanois en Time out of Mind. Kort geleden leverde hij Modern Times af. Bob Dylan blijft de ultieme singer-songwriter die zelfs zijn trouwste fans telkens op het verkeerde been weet te zetten.

Hard Rain is geen coverband. “Een coverband probeert liedjes exact na te spelen. Dat doen wij dus niet. We spelen de Dylannummers puur en authentiek, maar dan op onze manier. Dat mag van Dylan. Hij brengt zijn nummers zelf immers ook steeds weer iets anders als hij live speelt”, aldus Rob Kuitenbrouwer.

Kuitenbrouwer heeft intensief studie gemaakt van de teksten van Dylan. “Wondermooie, tegendraadse poëzie, maar moeilijk om volledig van buiten te leren. Hij is doorgaans erg lang van stof en heeft ook zóveel nummers geschreven. Bij een gig houd ik soms een spiekbriefje bij de hand. Halverwege een lied van acht coupletten dreig je nog wel eens te vergeten hoe de eerste regel van het volgende couplet gaat. Maar ik hoop toch snel helemaal zonder die briefjes te kunnen.”

Hard Rain zijn: Rob Kuitenbrouwer, zang, gitaar Hans Jacobs, gitaar, zang Harry Hardholt, gitaar, zang Jan van Rijn, bas, zang Pierre van Hal, drums, zang

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?