Herdenking slachtoffers van de politionele acties, Nieuw-Guinea en Korea

8 september 2018, om 13:30, Begraafplaats Soerenseweg, Soerenseweg 71, Apeldoorn

Door Agenda

Op zaterdag 8 september 2018 worden op de begraafplaats aan de Soerenseweg te Apeldoorn de Apeldoornse militairen herdacht die tijdens de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië en later in Nederlands Nieuw-Guinea en Korea zijn gevallen. In totaal zijn het 38 jonge mannen, destijds allen ingezetenen van Apeldoorn.

Dankzij de inspanningen van de heren Oosterhof en Venema uit Apeldoorn is twintig jaar geleden het Indië-monument op de begraafplaats aan de Soerenseweg gerealiseerd. De gedenksteen voor de parachutistendominee Herbert Timens*), die in 1951 in Korea sneuvelde, werd bijna 15 jaar geleden op dezelfde locatie geplaatst.
De herdenking, die eerder door de veteranen Van der Beek en Heemsbergen werd geleid, wordt vanaf 2013 georganiseerd door de Stichting Indisch Erfgoed te Apeldoorn.

Bij deze herdenking zijn, naast civiele en militaire autoriteiten, ook vertegenwoordigers van de veteranenorganisaties aanwezig: o.a. de Vereniging Oud-Korea Strijders, de Bond van Wapenbroeders en de Vereniging van Oud-Militairen Nederlands-Indië.

De Heuvellaanschool in Apeldoorn heeft beide monumenten geadopteerd. Voorafgaande aan deze plechtigheid verzorgt de stichting Gastdocenten WO II voorlichting over de strijd in Nederlands-Indië, Indonesië en Nieuw Guinea aan de leerlingen van groep 8. Tijdens de plechtigheid zijn de leerlingen gekleed in speciale T-shirts. Na de kranslegging laten zij witte ballonnen los. Protocollaire ondersteuning door de Koninklijke Marechaussee Apeldoorn.
De ceremonie wordt muzikaal ondersteund door de Kopergroep van de Koninklijke Harmonie Apeldoorn. De plechtigheid zal ongeveereen uur in beslag nemen.

Locatie: Begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn op zaterdag 8 september 2018
Ontvangst: vanaf 13.30 uur
Aanvang: 14.00 uur

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?