Het Gelders Orkest – Das Lied von der Erde

2 oktober 2015 - 18 september 2015, om 20:00, Koning Willem-Alexanderzaal

Door Redactie

Het Gelders Orkest speelt Mahlers Das Lied von der Erde

Mahler bij Het Gelders Orkest, dat belooft een bijzonder klassiek concert. Zeker met Das Lied von der Erde en het eerste deel uit de laatste symfonie waar de componist aan werkte. Onder leiding van chef-dirigent Antonello Manacorda en met solisten Anna Larsson en Mati Turi wordt dat genieten. Met Mahlers spirituele Das Lied von der Erde zet Het Gelders Orkest meteen stevig de toon. Chef-dirigent – en volgens NRC Handelsblad ‘Mahleriaan’ – Antonello Manacorda opende het jubileumseizoen 2014-15 met een eersteklas vertolking van Mahlers Eerste symfonie.

Toch niet de Negende symfonie

Dit jaar zet het orkest onder zijn leiding zijn tanden in Mahlers Lied von der Erde. Door de componist overigens uitdrukkelijk niet zijn Negende symfonie genoemd, ‘wetende’ dat Beethoven, Schubert, Bruckner en Dvorák hun Negende geen van allen hadden overleefd.

Symfonische liederencyclus

De symfonische liederencyclus is gebaseerd op zes Chinese gedichten uit de 7de en 8ste eeuw. Ze inspireren Mahler – op dat moment diep geraakt door de dood van zijn dochtertje, zijn ontslag in Wenen en zijn hartziekte – tot soberheid. Hij schrijft Das Lied von der Erde op een geliefde plek; zijn hutje in Toblach, in de Tiroler Alpen. O.l.v. Manacorda met Anna Larsson en Mati Turi Volgens Manacorda ‘móet het met Anna Larsson’ die eerder schitterde in Mahler nr. 2. Naast de Zweedse mezzosopraan treedt de Estse tenor Mati Turi aan. Mahler, Manacorda en twee topsolisten: dat wordt genieten in optima forma.

Vrijdag 2 oktober, 20:00 uur, inleiding: 19:15 uur (€ 0,50)
Koning Willem-Alexanderzaal
Kaarten vanaf € 21

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?