Het Gelders Orkest: Sibelius en Brahms

4 november 2017, om 19:15, Orpheus, Churchillplein 1, Apeldoorn, € 49,00

Door Agenda

Het Gelders Orkest opent groots en heroïsch
Sibelius’ Vijfde en Brahms’ Dubbelconcert

Het Gelders Orkest presenteert op 3, 4 en 5 november Sibelius’ Vijfde symfonie in Arnhem, Apeldoorn en Nijmegen. Naast dit grootste en heroïsche werk staat Brahms’ Concert voor viool, cello en orkest op het programma. Cellist Maximilian Hornung en concertmeester Cécile Huijnen soleren in het meesterwerk van Brahms. Het concert opent met Ricercare van Andriessen.

De Vijfde symfonie is een van Sibelius’ bekendste werken. De Finse componist en natuurbewonderaar begint in 1912 aan het heroïsche stuk. Hij schaaft er in totaal acht jaar aan. Zoals in zo veel van zijn werken, wil Sibelius zijn ontzag voor de grootsheid van de Scandinavische natuur in klanken uitdrukken. Hij wordt diep geroerd door een, in zijn ogen symbolische, gebeurtenis tijdens de afronding. Er landen namelijk twaalf witte zwanen op het meer bij zijn huis, die – als ze even later wegvliegen – drie keer rondcirkelen. Een teken van wedergeboorte? Sibelius, die dan net een ernstige ziektedreiging heeft overwonnen, leest het er wellicht in.

Brahms’ Dubbelconcert voor viool en cello staat veel sneller op papier. In 1887 ontstaat het Dubbelconcert tijdens een verblijf aan de Zwitserse Thunersee. Het is bedoeld om de lieve vrede te herstellen met zijn vriend, de beroemde violist Joseph Joachim. Maximilian Hornung en concertmeester Cécile Huijnen soleren in dit meesterwerk. De Duitse topcellist Maximilian Hornung, wordt volgens Die Zeit ´de hoop van een nieuwe muziekgeneratie´ genoemd. Cécile Huijnen is, naast concertmeester van Het Gelders Orkest, een veelgevraagd (inter)nationaal gastconcertmeester. Met Huijnen & Grotenhuis geeft ze recitals en hun debuutalbum Dance werd bejubeld door de pers. Verder is Huijnen werkzaam als auditiecoach en gastpanellid van het radio 4 programma Discotabel. Vanaf 16 oktober zal haar gesproken column iedere maandagavond te horen zijn in het programma Passagio van KRO-NCRV op Radio 4.

Het concert opent met Ricercare van Hendrik Andriessen. De stamvader van een echte Nederlandse muziekdynastie maakt met deze compositie een knipoog naar de zestiende-eeuwse voorloper van de fuga.

Voor meer informatie, achtergronden en kaarten voor het concert kijkt u op www.hetgeldersorkest.nl

Concertgegevens

Giancarlo Rizzi dirigent

Maximilian Hornung cello

Cécile Huijnen viool

Hendrik Andriessen (1892 – 1981) – Ricercare

Johannes Brahms (1833 – 1897) – Concert voor viool, cello en orkest opus 102 in a. kl. T.

Jean Sibelius (1865 – 1957) Symfonie nr. 5 opus 82

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?