Het Historisch Café

7 september 2018, van 16:00 tot 19:00, CODA Café, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Door Agenda

Opening Open Monumentendagen en het thema ‘In Europa’ centraal tijdens Historisch Café in CODA Café 

Vrijdag 7 september, 16.00- 19.00 uur | CODA Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn | gratis toegang

Het Historisch Café van september staat zoals altijd in het teken van de Open Monumentendagen en het daaraan verbonden thema. Dit jaar is dat ‘In Europa’. U bent vrijdag 7 september vanaf 16.00 uur van harte welkom in CODA Café waar wethouder Mark Sandmann om 16.30 uur de Open Monumentendagen 2018 officieel opent die plaatshebben op zaterdag 8 en zondag 9 september. Aansluitend heeft het Historisch Café plaats waarin eerder genoemd thema uitgebreid aan bod komt; de toegang is gratis.

Een jongen uit Apeldoorn

Frits Bröker (radioloog n.p.) werkte 30 jaar als radioloog in het Juliana en het Gelre Ziekenhuis en heeft zich verdiept in het leven van Wilhelm Conrad Röntgen. Tijdens dit Historisch Café vertelt hij over deze Apeldoorner die in 1901 de Nobelprijs voor Natuurkunde ontving. Zowel zijn jeugd in Apeldoorn (hier woonde hij van zijn 3e tot 17e jaar) als zijn studie in Utrecht en Zürich en zijn succesvolle carrière komen aan bod. Tijdens zijn baan als hoogleraar natuurkunde aan de universiteit van Würzburg ontdekt hij in 1895 een onzichtbare stralensoort die hij heel bescheiden X-stralen noemt, maar die door iedereen röntgenstralen genoemd worden.

Houten huizen in de gemeente Apeldoorn

Jan Willem van Beusekom (1954) uit Diepenheim is architectuurhistoricus en zijn hele leven al gefascineerd door houten huizen. Zelf is hij in Delden in een groot houten huis opgegroeid. Hij werkt onder andere voor het Monumenten Inventarisatieproject (MIP) dat zich richt op architectuur en stedenbouw uit de periode 1850-1940. Hierdoor beschikt hij over een vrijwel volledig overzicht van wat in de periode in Nederland in hout gebouwd is. Hij vertelt over verschillende houten huizen die in de gemeente Apeldoorn te zien zijn waarvan sommige als bouwpakket vanuit Europa in Nederland zijn aangekomen. Aan de hand van een aantal Apeldoornse voorbeelden vertelt hij over het hoe en waarom van deze huizen waarvan een aantal inmiddels Rijks- of gemeentelijk monument is.

En verder…..

Tussen de twee sprekers het alom bekende nieuwsblok waarin aanwezigen een minuut de tijd krijgen om een activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen. Na de pauze ontbreekt natuurlijk ook de column van CODA directeur-bestuurder Carin Reinders niet.

Het Historisch Café is een initiatief van Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt vrijdag 7 september van 16.00 tot 19.00 uur gehouden in CODA Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. De toegang is zoals altijd gratis. Het laatste Historisch Café van dit jaar staat gepland op vrijdag 2 november.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?