Het Loo in Oorlogstijd

16 juni 2012 - 16 september 2012, van 13:00 tot 17:00, Paleis Het Loo

Door Nataliefde

Paleis het Loo

Dat de Duitse bezetting niet ongemerkt aan Paleis Het Loo voorbij ging wordt getoond aan de hand van documenten, foto’s en voorwerpen, die het verhaal vertellen van het gebruik van het paleis van koningin Wilhelmina door de Wehrmacht en de Waffen-SSSpeciaal tijdens deze presentatie kan men een blik werpen in de badkamer van koningin Wilhelmina; bij de terugkeer naar haar geliefde zomerpaleis merkte de koningin op dat de SS-ers met hun scheermesjes roestvlekken op de marmeren vloer van haar badkamer hadden achtergelaten. Zij gaf destijds echter opdracht deze sporen van vernielzucht door de Duitsers niet uit te wissen.

Twee dagen na de Duitse inval in 1940 wordt Het Loo door de Nazi’s geconfisqueerd. De meeste persoonlijke eigendommen van de Koninklijke familie en tal van kostbaarheden zijn dan al in veiligheid gebracht. De paleisinrichting blijft aanvankelijk onveranderd, tot in het voorjaar van 1941 de troepen van de Wehrmacht in de beide zijvleugels worden ingekwartierd. Het Loo wordt dan ingericht tot herstellingsoord voor 600 Wehrmacht-soldaten en daarna als hospitaal, waarbij het paleismeubilair in beslag wordt genomen en afgevoerd. Uit de bezettingstijd zijn niet veel voorwerpen bewaard gebleven. Van de ziekenhuisinrichting bleef één witgelakte stoel, voorzien van een hakenkruis, gespaard.

De vertrekken die koningin Wilhelmina bewoonde, werden gebruikt door SS-officieren. Na de Slag om Arnhem maakten zij plaats voor gewonde Engelse soldaten, die krijgsgevangen waren gemaakt. Het Loo fungeerde in de periode 1940-1945 eveneens als jachtpaleis voor Rauter (Höherer SS-und Polizeiführer in het bezette Nederland) en NSB-coryfeeën Mussert, Geelkerken en Rost van Tonningen. Ook Rijkscommissaris Seys Inquart, die aan de Loolaan een hoofdkwartier had, bracht regelmatig een bezoek aan Paleis Het Loo.

Van 16 juni t/m 16 september aanstaande levert Paleis Het Loo met de presentatie ‘Het Loo in oorlogstijd’ een bijdrage aan de manifestatie ‘Gelegerd in Gelderland’.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Museum

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?