Historisch Café ‘100 jaar Hoofdstraat ‘ en ‘Landgoed Randerode’

2 juni 2017, van 17:00 tot 19:00, CODA Café, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Door Agenda

vrijdag 2 juni , 17.00- 19.00 uur | CODA Café, Vosselmanstraat 299 Apeldoorn | gratis toegang

Het derde Historisch Café van dit jaar staat in het teken 100 jaar Hoofdstraat en Landgoed Randerode. Anne Pauen bewoner op dit landgoed vertelt meer over deze parel in de binnenstad . Stefan Rutten, archivaris/conservator CODA geeft een toelichting tentoonstelling in het kader van het festival Apeldoorn 1900/100 jaar Hoofdstraat.

Een verborgen landgoed in hartje stad…

Lange tijd was Landgoed Randerode het beste bewaarde geheim van de Apeldoornse binnenstad. Verscholen achter de façaden van de Hoofdstraat, ligt een statig huis dat door de eeuwen heen nagenoeg onzichtbaar werd. Menige Apeldoorners heeft geen weet van de best wel trieste historie van ’het eerste uur’ en ook de latere geschiedenis getuigt niet van een gelukkig verleden. Veel en vaak wisselende bewoners met speculatieve ambities zorgden ervoor dat er niet veel meer overbleef van de glorie van weleer. Laat u verassen door het boeiende verhaal over een pand dat heel veel te vertellen heeft.

Over de spreker: Anne Pauen leeft sinds dertig jaar aan de Van Kinsbergenstraat. Door haar huwelijk met de kleinzoon van de toenmalige eigenaresse mevrouw Hendrika in’t Hout van de Esschert kwam zij hier te wonen. Als geen ander is zij in staat de sluiers van het boeiende pand voor u op te lichten.

Festival Apeldoorn 1900

De tentoonstelling die CODA maakt in het kader van het festival Apeldoorn 1900, geeft een beeld van misschien wel de meest enerverende, dynamische en levendige periode in de geschiedenis van Apeldoorn.

Die periode eindigt (symbolisch) op 13 juli 1917 de dag waarop de gemeenteraad besluit dat de Dorpstraat voortaan Hoofdstraat moet heten. De periode heeft ook een symbolische startdatum: 13 mei 1876, de dag waarop Willem III het Oranjepark opende, de dag ook waarop het station en de Oosterspoorlijn in gebruik worden genomen. De tentoonstelling geeft een indruk van de levenskracht en creativiteit waardoor Apeldoorn in die 41 jaren bevangen raakte.

Dit uitte zich in vrijwel alle aspecten van het leven; bouwactiviteiten alom, bestuurlijke vernieuwing, bloeiend verenigingsleven, industrialisatie, groeiende welvaart, bevolkingstoename, emancipatie, vrijetijdsbesteding, architectuur, kunst,…

Natuurlijk het alom bekende nieuwsblok waarin de aanwezigen een minuut de tijd krijgen om een activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen. Uiteraard ontbreekt ook de column van CODA directeur-bestuurder Carin Reinders niet.

Het Historisch Café is een initiatief van Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt vrijdag 2 juni van 17.00 tot 19.00 uur gehouden in CODA Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn; de toegang is gratis. overige data zijn 8 september en 3 november.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?