Historisch Café

7 november 2014, van 17:00 tot 19:00, CODA Café

Door Agenda

Het cultuurhistorisch belang van Kerschoten en een oral-history project over het Apeldoornsche Bosch staan centraal in het Historisch Café van 7 november.  Daarnaast ontbreekt uiteraard de column van Carin Reinders niet.  De presentatie is in handen van Ellen Oomen. Het Historisch Café is een initiatief van het Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt van 17.00 tot 19.00 uur gehouden in CODA Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. De toegang is gratis.

Programma

Een deel van de wijk Kerschoten is een gebied van nationaal belang voor de periode 1940-1965. Kerschoten is één van de 30 waardevolle, naoorlogse gebieden die als zodanig benoemd zijn door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Stedenbouwkundige  Henry Huiskamp gaat in op het cultuurhistorisch belang van Kerschoten. Wat maakt dit deel van wijk zo bijzonder? Ook besteedt hij in zijn presentatie aandacht aan het evenwicht tussen behoud en ontwikkeling.

Na het boek Hanna’s reis van Martine Letterie, de lesdoos Hanna’s reis: historische bronnen wordt er nu gewerkt aan een oral-history project over het Apeldoornsche Bosch. Hiervoor worden omstanders en getuigen van de ontruiming van het Apeldoornsche Bosch geïnterviewd. De interviews worden samengebracht in een documentaire waar in deze dagen de laatste hand aan wordt gelegd. De documentairemakers Alex Bakker en Erik Willems zijn speciaal voor deze interviews naar Israel gereisd. Daar zijn na de oorlog veel Joodse overlevenden heen getrokken, waaronder oud-verpleegkundigen van het Apeldoornsche Bosch. De focus ligt op de ontruimingsnacht, de nacht van 21 op 22 januari 1943, waarin de helft van het personeel en alle patiënten op transport naar Auschwitz werden gezet. In de omgeving van het Apeldoornsche Bosch woonden mensen die de ontruiming die nacht hebben gezien en vooral hebben gehoord. Op een oproep in De Stentor (zie bijlage 1) waarin gevraagd werd naar getuigenissen hebben negen inwoners van Apeldoorn gereageerd. Een aantal van hen is gevraagd mee te werken aan een interview. Tijdens dit Historisch Café zal interviewer Alex Bakker vertellen over de totstandkoming van interviews en documentaire.

In  2015 wordt het Historisch Café gehouden op 6 februari, 10 april, 4 september en 6 november. U bent van 17.00 tot 19.00 uur harte welkom in CODA Café!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?