Historisch Café

3 november 2017, van 17:00 tot 19:00, CODA Café, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Door Agenda

Historisch Café op vrijdag 3 november in het teken van ‘Koninklijk’

Het laatste Historisch Café van dit jaar staat in het teken van ‘Koninklijk’ waarbij zowel de huidige hoofdconservator (prof. dr. Johan de Haan) als voormalig conservator (Renny van Heuven-van Nes) van Paleis Het Loo  aan het woord komen. De heer De Haan geeft een inkijkje in de op handen zijnde uithuizing in verband met de verbouwing van Paleis Het Loo; mevrouw Van Reuven vertelt over het boek Darling Queen  – Dear old Bones met daarin alle brieven van koningin Wilhelmina aan haar gouvernante. Het Historisch Café begint om 17.00 uur in CODA Café, de toegang is zoals altijd gratis.

Ingepakt en uitgehuisd

In 2018 sluit het hoofdgebouw van Paleis Het Loo zijn deuren. Terwijl stallen en tuinen deels geopend zullen blijven, wordt gewerkt aan de uitbreiding en restauratie van het gebouw dat in 2021 weer voor publiek geopend zal zijn. Het paleis blijft wat het is, maar er worden verschillende nieuwe ruimten zoals een lakeien-eetkamer en verschillende hofdame-kamers aan het bezoekerscircuit toegevoegd. Voordat met de verbouwing begonnen wordt en de spades letterlijk de grond in gaan, wordt de omvangrijke collectie in zijn geheel uitgehuisd. Johan de Haan vertelt meer over deze enorme uithuizingsoperatie en wat daar bij komt kijken.

Darling Queen – Dear old Bones

in het boek Darling Queen – Dear old Bones zijn voor het eerst álle brieven van koningin Wilhelmina (1880-1962) aan haar Engelse gouvernante in hun originele Engelse vorm opgenomen. Miss Saxton Winter was van 1886-1896 in dienst als gouvernante en vrijwel de enige aan wie Wilhelmina zich volkomen open en eerlijk uitte. Alles komt aan de orde in de vaak lange wekelijkse brieven: van lessen, hobby’s en haar eerste bal tot het opzien tegen het naderende koningschap, haar zorgen en eenzaamheid. Renny van Heuven vertelt over deze brieven die een verrassend onbekend inzicht geven in het leven van deze zo belangrijke Nederlandse vorstin.

En verder…..

Na de pauze het alom bekende nieuwsblok waarin aanwezigen een minuut de tijd krijgen om een activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen en natuurlijk ontbreekt ook de column van CODA directeur-bestuurder Carin Reinders niet.

 

Het Historisch Café is een initiatief van Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt vrijdag 3 november van 17.00 tot 19.00 uur gehouden in CODA Café,Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn; de toegang is zoals altijd gratis. In 2018 heeft het Historisch Café plaats op vrijdag 2 februari, 6 april, 1 juni, 7 september en 2 november.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?