Historisch Café Apeldoorn

7 september 2012, van 17:00 tot 19:00, CODA, Apeldoorn

Door Redactie

In het Historisch Café van vrijdag 7 september 2012 volop aandacht voor de Open Monumentendagen met als thema, Groen van Toen. Jan-Olaf Tjabringa, eigenaar Cultuurland Advies vertelt over Hoog Buurlo een van de pleisterplaatsen tijdens dit weekend. En Yvonne Zwikker, namens IVN Apeldoorn, zet bomen en lanen met een verhaal in de schijnwerpers. Ria Borkent, stadsdichter, draagt het speciale gedicht over park Berg en Bos voor.
Het Historisch Café wordt van 17.00 tot 19.00 gehouden bij CODA, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. De toegang is gratis.

Hoog Buurlo

Hoog Buurlo is een bijzondere plek met een rijke historie. De oudste vermelding van deze kleine Veluwse enclave dateert al uit de negende eeuw. In de vele eeuwen daarna is er qua landschap weinig veranderd. De herkenbare, min of meer ronde vorm, laat zich op vele oude kaarten zien. Ook nu nog treft de wandelaar twee huizen en twee schaapskooien aan, te midden van weide, akkerland en eikenhakhout, begrensd door de ringvormige beukenlaan. De transformatie van de laatste jaren stond in het teken van herstel en samenhang van de nog aanwezige oude structuren. Behoud zónder grootschalige ontwikkeling.

Bomen met een verhaal

Bij monumenten gaan de eerste gedachten meestal uit naar gebouwen, beelden en banken. Maar wat zijn gebouwen, parken,wijken, beelden en banken zonder groen, zeker zonder groen van toen. IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, afdeling Apeldoorn, vestigt al jaren tijdens de Open Monumenten weekenden de aandacht op monumentaal groen door de kwaliteit en bijdrage die het groen levert te benadrukken.

Zo komt onder andere de Wilhelminalinde in het Wilhelminapark voor het voetlicht en de robuuste zomereik op het Prins Hendrikplein, die de geboortedatum van prins Willem van Oranje herdenkt. De Amerikaanse eik aan de Anna Paulownalaan hoek Generaal van Heutszlaan brengt huwelijk en vrede samen en wat dacht u van de linden aan de Loolaan, een allee waar ieder defilé goed tot zijn recht komt?

Natuurlijk ontbreekt in het Historisch Café de muzikale noot niet. Pianist Lex Sonneveld zorgt voor een melodieuze omlijsting van de bijeenkomst.

Het Historisch Café is een initiatief van het Erfgoedplatform Apeldoorn

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?