Historisch Café Apeldoorn

13 april 2012 - 25 oktober 2021, van 17:00 tot 19:00, CODA

Door Nataliefde

– Gelegerd in Apeldoorn
– ‘Spoor naar Woeste Hoeve’

In het Historisch Café van vrijdag 13 april 2012 volop aandacht voor de militaire geschiedenis van Apeldoorn met een tweetal onderwerpen. Conservator Stefan Rutten vertelt over activiteiten die deze zomer in Apeldoorn worden georganiseerd tijdens het erfgoedfestival Gelegerd in Gelderland. En journalist Richard Schuurman gaat in op de lange en moeizame zoektocht die hij ondernam naar de Poolse oorlogsvlieger Czeslaw Oberdak die op 8 maart 1945 bij de Woeste Hoeve werd geëxecuteerd.

Het Historisch Café wordt van 17.00 tot 19.00 gehouden bij CODA, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. De toegang is gratis.

Gelegerd in Apeldoorn
In de zomer van 2012 staat Gelderland in het teken van militaire geschiedenis. Op allerlei plekken in de provincie zijn er dan exposities, lezingen, wandel- en fietsroutes en andere activiteiten die laten zien welke effecten oorlog en verdediging in de loop der eeuwen hadden op het landschap en de inwoners van Gelderland. Apeldoorn, met zijn vele militaire herinneringen, is in het festival goed vertegenwoordigd, met onder meer een tentoonstelling over militairen op de Veluwe in CODA, een route langs oorlogserfgoed en een presentatie over de sporen van de Tweede Wereldoorlog in Paleis het Loo. En natuurlijk landt in Apeldoorn ook de geheimzinnige tijdmachine: de Bandritzer 561.
Conservator Stefan Rutten van CODA vertelt in het Historisch Café over het programma ‘Gelegerd in Apeldoorn’ van deze zomer.

‘Spoor naar Woeste Hoeve’
De 23-jarige Pool Czesław Oberdak raakte in de Tweede Wereldoorlog vermist. Zijn familie ging in 1991 actief op zoek naar zijn lot, geholpen door journalist Richard Schuurman. Het spoor leidde naar Woeste Hoeve, waar op 8 maart 1945 117 mannen werden geëxecuteerd, onder wie twee Onbekende Nederlanders. Eind 2008 kon door DNA-onderzoek worden vastgesteld dat één van hen inderdaad Oberdak was. In zijn boek ‘Spoor naar Woeste Hoeve’ vertelt Schuurman het verhaal over de Poolse RAF-piloot, zijn maanden als onderduiker op negen adressen in Nederland, zijn toevallige arrestatie door de Duitsers en de tragische executie bij de Woeste Hoeve. Het boek gaat ook over de zoektocht van de zuster van Oberdak, die na 1991 ook Schuurmans zoektocht werd, en bevat een nieuwe reconstructie van Woeste Hoeve inclusief de vraag wie hiervoor na de oorlog zijn veroordeeld
In het Historisch Café zal Richard Schuurman zijn speurtocht en zijn bevindingen toelichten. Voor de liefhebbers zal het boek ‘Spoor naar Woeste Hoeve’ te koop zijn.

Natuurlijk ontbreekt in het Historisch Café de muzikale noot niet. Pianist Lex Sonneveld zorgt voor een melodieuze omlijsting van de bijeenkomst.

Het Historisch Café is een initiatief van het Erfgoedplatform Apeldoorn.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?