Historisch Café Apeldoorn

5 april 2013, van 17:00 tot 19:00, Coda

Door Redactie

‘Bloemkoolwijk’ De Maten, de stadse allures van Apeldoorn na de Tweede Wereldoorlog en Pieter Puype: een Zeeuwse beeldhouwer in Apeldoorn zijn de onderwerpen die in het Historisch Café van vrijdag 5 april aan de orde komen.

In het kader van de Atlas van Apeldoorn vertelt conservator Margot Jongedijk over de het ontstaan en de groei van de wijk De Maten.Richard Hermans, lid van de Werkgroep Stedelijke ontwikkeling van de Historische vereniging Felua, gaat in op de ontwikkeling van  de gemeente Apeldoorn na de Tweede Wereldoorlog. Bij de laatste spreker, Paul Rem conservator van Paleis het Loo, staat de tentoonstelling Pieter Puype: een Zeeuwse beeldhouwer in Apeldoorn centraal.

Het Historisch Café wordt gehouden van 17 tot 19 uur in CODA Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. De toegang is gratis.

Programma
Onder de noemer Atlas van Apeldoorn wordt sinds 2005 elk jaar één van de wijken of dorpen van Apeldoorn onder de loep genomen. Het gaat daarbij om een samenwerkingsproject vanuit het Erfgoedplatform Apeldoorn. In 2013 staat de wijk De Maten centraal. In samenwerking met bewoners van De Maten wordt aan de hand van foto’s, documenten, voorwerpen, filmpjes en verhalen een tentoonstelling georganiseerd. Deze is vanaf 23 mei te zien in het wijkontmoetingscentrum de Stolp.

De Werkgroep Stedelijke Ontwikkeling van de Historische Vereniging Felua houdt zich bezig met de ontwikkeling van Apeldoorn na de Tweede Wereldoorlog. Grootse plannen werden er gemaakt voor de toekomst van de stad. Er moest veel en modern worden gebouwd, en niet alleen in de buitenwijken. Apeldoorn zou als dorp de grote sprong gaan maken naar een moderne grote stad. Het hele centrum zou een nieuw aangezicht krijgen. Het idee van de ‘city’ was geboren. Vandaag de dag zien we nog vele sporen van die plannen in het stadsbeeld terug. De werkgroep probeert in de komende twee jaar met archiefonderzoek en interviews te achterhalen wat de drijfveren waren van de bestuurders en ambtenaren, hoe de bevolking van Apeldoorn daarop reageerde en wat er terecht is gekomen van al die plannen. 

De vooroorlogse kunstenaar Pieter Puype (1874-1942) is meer bekend dan de doorsnee-Apeldoorner beseft, want zijn werk is nogal zichtbaar: de versiering van de Naald, het monument voor Willem I op het Raadhuisplein en tal van monumentale herdenkingsbanken in de openbare ruimte. In het snel groeiende Apeldoorn, de onofficiële tweede hofstad, droeg hij zorg voor passende monumenten. Een jonge stad met elan heeft helden en die moeten worden vereeuwigd. Ook deze openbare figuren en ‘captains of industry’ van zijn tijd deed Puype ‘stollen’ in marmer en brons. Zijn vrije werk, waaronder gestileerde aapsculpturen, kenmerkt zich door een ietwat bonkige stijl, die hij zich in het begin van de 20ste eeuw eigen maakte.

Paul Rem, conservator van Het Loo, verdiept zich al jaren in Puypes werk. Samen met de Apeldoornse kunsthistoricus Frederik Erens, expert op het terrein van toegepaste kunst uit de tijd van Puype, tekent hij voor de tentoonstelling Pieter Puype. Een Zeeuwse beeldhouwer in Apeldoorn die van 31 maart  tot en met 30 juni te zien is in CODA Museum.

Als altijd zorgt pianist Lex Sonneveld voor een muzikale omlijsting van het café.

Het Historisch Café is een initiatief van het Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt gehouden in het CODA Café. In 2013 zijn er verder nog Historische Cafés op 6 september en 1 november.

U bent van harte welkom!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?