Historisch Café: In het teken van ‘Boeren, burgers & buitenlui

8 september 2017, van 17:00 tot 19:00, Historisch Café in Theehuis, J.C. Wilslaan 25, Apeldoorn

Door Agenda

Het vierde Historisch Café van dit jaar staat in het teken van de landelijke BankGiro Loterij Open Monumentendagen die plaatshebben op zaterdag 9 en zondag 10 september. Het thema ‘Boeren, burgers & buitenlui’ komt tijdens deze speciale editie van het Historisch Café uitgebreid aan bod. De locatie is deze keer niet CODA Café, maar het Theehuis in Stadspark Berg & Bos waar dan ook de Open Monumentendagen officieel geopend worden door wethouder Nathan Stukker (Cultuurhistorie).

Ed van Gent, oud-stedenbouwkundige bij de gemeente Apeldoorn, houdt een lezing over Park in het bos van de burgemeester en Ralph Kneefel, voorzitter Indisch Erfgoed, vertelt meer over het Indisch erfgoed in Apeldoorn. Het Historisch Café begint om 17.00 uur; de toegang is zoals altijd gratis.

Park in het bos van de burgemeester

De titel van deze lezing verwijst naar oud-burgemeester Roosmale Nepveu die in 1917 het initiatief nam om voor de gemeente Apeldoorn het landgoed van de erven van J.C. Wils te verwerven. Landschapsarchitect K.C. van Nes ontwierp hiervoor een complete stadsuitbreiding die slechts ten dele zou worden uitgevoerd. Van Gent vertelt over de geschiedenis van het park, de relicten, het reliëf, de relatie tussen Paleis Het Loo en Apeldoorn en over de gekozen ontwikkelingsperspectieven. Een fascinerend verhaal, gebaseerd op het onderzoek dat destijds ten grondslag lag aan het herontwikkelingsplan voor het park uit 2005.

Het Indische Erfgoed in Apeldoorn

De tweede presentatie gaat over het materiële en immateriële Indisch erfgoed in Apeldoorn. Voor de Tweede Wereldoorlog was er uitsluitend belangstelling voor het materiële erfgoed zoals prachtige huizen en gebouwen die vergelijkbaar waren met de architectuur in Nederlands-Indië. Na de oorlog kwam er meer aandacht voor het immateriële erfgoed zoals kunst, cultuur, literatuur en de diversiteit in welzijn en zorg. Tijdens deze lezing legt Kneefel de verbinding tussen het materiële en immateriële Indisch erfgoed in Apeldoorn.

Aansluitend aan de lezingen en het alom bekende nieuwsblok opent wethouder Nathan Stukker deze Open Monumentendagen waarbij hij eveneens de winnaar bekendmaakt van de schrijfwedstrijd rond het thema ‘Boeren, burgers & buitenlui’.

Het Historisch Café is een initiatief van Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt vrijdag 8 september gehouden in het onlangs gerestaureerde Theehuis in Stadspark Berg & Bos, aanvang 17.00 uur. Het laatste Historisch Café staat gepland op 3 november en heeft dan weer plaats in CODA Café.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?