Historisch Café in het teken van de viering 200 Jaar Koninkrijk Nederland

6 juni 2014, van 17:00 tot 19:00, CODA Café

Door Redactie

CODA

200 jaar Koninkrijk Nederland wordt dit jaar in Apeldoorn uitbundig gevierd. In dit Historisch Café staan we hier uitgebreid bij stil. Wim Kroon, oud-directeur basisschool en vele jaren gids op Paleis Het Loo, vertelt over deze bijzondere periode en Roel Visser, organisator Grand Defilé 200 jaar Koninkrijk, geeft een kijkje achter de schermen. De lancering van de erfgoedwebsite, het ten gehore brengen van de Ballade van Paleis Het Loo en de column van Carin Reinders zijn de overige programmaonderdelen op deze middag. De presentatie is in handen van Ellen Oomen. Het Historisch Café is een initiatief van het Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt op 6 juni van 17.00 tot 19.00 uur gehouden in CODA Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. De toegang is gratis.

Programma:

Wim Kroon vertelt over de terugkeer op 30 november 1813 van Willem Frederik, zoon van onze laatste stadhouder. Met zijn komst luidde hij het einde van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en de geboorte van het Koninkrijk der Nederlanden in. Na de bezetting van achttien jaren door Frankrijk galmde het ‘Oranje Boven’ door de straten van dorpen en steden.

Roel Visser geeft een kijkje achter de schermen van de organisatie van het Grand Defilé, dat op zaterdag 14 juni 2014 in Apeldoorn plaats heeft. Dit is het grootste eendaagse evenement dat in Nederland in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk gehouden wordt. Het defilé bestaat uit meer dan 170 elementen met ongeveer 1.800 deelnemers. Diverse aspecten uit 200 jaar Koninkrijk worden uitgebeeld, zoals de landing van Koning Willem I in Scheveningen.

Met de lancering van de site van het  Erfgoedplatform Apeldoorn is vanaf deze avond alle informatie over alle Apeldoornse historische verenigingen en de activiteiten die zij organiseren op één plek te vinden. Hiermee zorgt het Erfgoedplatform Apeldoorn ervoor dat de cultuurhistorie voor jong en oud behouden én toegankelijk blijft.

Verder wordt in dit Historisch Café de Ballade van Paleis Het Loo, gecomponeerd door Lex Sonnenveld op tekst van Herman Hafkamp, ten gehore gebracht. Natuurlijk ontbreekt ook de column van Carin Reinders, directeur-bestuurder CODA, in dit café niet.

In 2014 wordt het Historisch Café nog gehouden op 5 september en 7 november. U bent van 17.00 tot 19.00 uur harte welkom in CODA Café!

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?