Historisch Café in het teken van Gemaakt in Gelderland

6 februari 2015, van 17:00 tot 19:00, CODA Café Apeldoorn

Door Agenda

CODA Apeldoorn

Met aandacht voor ijzerwinning op de Veluwe
Het zomerse erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland staat vrijdag 6 februari centraal tijdens het eerste Historisch Café van 2015. Dolly Verhoeven, festivaldirecteur Gemaakt in Gelderland, vertelt over dit evenement. Ben Mouw, voorzitter van het Erfgoedplatform, informeert de bezoekers over de lokale invulling van dit festival. Tot slot vertellen Masja Parlevliet en Janneke Zuyderwyk van de sectie archeologie van de gemeente Apeldoorn (SAGA) over de ijzerwinning op de Veluwe, de Veluwse ijzerindustrie in de Romeinse tijd en middeleeuwen. Overige programmaonderdelen zijn de column van CODA directeur Carin Reinders en het nieuwsblok. Het Historisch Café wordt vrijdag 6 februari van 17.00 tot 19.00 gehouden in CODA Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. De toegang is gratis.

Gemaakt in Gelderland
De provincie Gelderland kent veel industrie en karakteristieke ambachten die vaak lange tijd op een bepaalde plaats gevestigd zijn. Denk bijvoorbeeld aan de papierfabrieken op de Veluwe, de steenbakkerijen langs de grote rivieren of de meubelindustrie in Culemborg. Maar denk ook aan karakteristieke bedrijven als Grolsch, Gazelle, Droste of Talens. In de zomer van 2015 staan deze Gelderse ambachten en industrie tijdens het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland in de schijnwerpers. Ruim drie maanden lang zijn er in Gelderland diverse tentoonstellingen, lezingen, open dagen, voorstellingen en nog veel meer. Genoeg voor een zomer vol bijzondere ervaringen voor jong en oud! Dolly Verhoeven vertelt over de Gelderse maakindustrie in de afgelopen eeuwen en wat deze industrie zo karakteristiek maakt. Ook neemt ze bezoekers alvast mee langs een aantal bijzondere activiteiten die komende zomer georganiseerd worden. Ben Mouw vertelt meer over de vier lokale aandachtsvelden, waar de ijzerindustrie er één van is.

Veluwse ijzerindustrie
Masja Parlevliet en Janneke Zuyderwyk vertellen over de Veluwse ijzerindustrie die ervoor gezorgd heeft dat Veluwse dorpen in de middeleeuwen op de kaart
werden gezet. Daarnaast zijn de sporen van deze industrie nog steeds zichtbaar in het huidige landschap. Vragen die aan bod komen zijn onder andere: Hoe oud is de ijzerindustrie? Hoe maak je eigenlijk ijzer? Waar zijn daarvan nog sporen in het landschap zichtbaar? Het wordt een verhaal over slakken en wolven, meilers, kuilen en hopen. Uiteraard zijn ook enkele vondsten te zien, waaronder de ijzeroven uit de Romeinse tijd die in 2011 bij de Herderweg-Ooiweg geborgen is.

Pianist Lex Sonneveld zorgt voor de muzikale omlijsting.

Het Historisch Café is een initiatief van het Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt in 2015 gehouden op 6 februari, 10 april, 4 september en 6 november in CODA Café (17.00 tot 19.00 uur).

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Museum

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?