Historisch Café in het teken van iconen en symbolen

2 september 2016, van 17:00 tot 19:00, CODA Café, Vosselmanstraat 299 Apeldoorn, Gratis

Door Agenda

Koude Oorlog

Het derde Historisch Café van dit jaar staat in het teken van iconen en symbolen, het thema van BankGiro Loterij Open Monumentendag dat op 10 en 11 september plaatsheeft. Voor dit weekend is een boeiend programma rond dit thema samengesteld waarin bijzondere locaties zijn opgenomen.
Van het Centraal Beheer complex tot christelijke, joodse en islamitische geloofshuizen, het Rietveldhuis en gebouwen die de Koude Oorlog symboliseren: de diversiteit aan deelnemende locaties is groot dit jaar. Tijdens dit Historisch Café worden twee onderdelen extra uitgelicht: de Koude Oorlog en Stichting Eyap Sultan Moskee. Aanvang 17.00 uur en de toegang is zoals altijd gratis.

Programma
De heer Boersma, voormalig plaatsvervangend hoofd BB en commandant brandweer, vertelt over drie verschillende iconen uit de tijd van de Koude Oorlog. Hierbij zijn Bescherming van de Bevolking en Ondergronds Apeldoorn de uitgangspunten voor zijn verhaal. Eén van die iconen is schuilkelder Brinkhof is, een icoon waarvan menigeen het bestaan waarschijnlijk niet kent. In de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw was er de dreiging van de Koude Oorlog met het gevaar van onder andere nucleaire aanvallen. Gemeenten werden verplicht om nieuwe schuilruimten voor de bevolking te creëren en hiervoor werd veelal bestaande ondergrondse ruimte geschikt gemaakt. De parkeergarage onder appartementencomplex Brinkhof is hier een voorbeeld van.

De heer Tonca, voorzitter van de Stichting Eyap Sultan Moskee, vertelt meer over deze moskee die in 1985 door de Turkse islamitische gemeenschap gebouwd is. Naast een religieuze functie heeft de moskee ook nadrukkelijk een sociaal maatschappelijke functie; tijdens zijn lezing gaat hij op beide aspecten in.

Na de pauze natuurlijk het alom bekende nieuwsblok waarin de aanwezigen een minuut de tijd krijgen om een activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen. Uiteraard ontbreekt de column van CODA directeur-bestuurder Carin Reinders niet.

Het Historisch Café is een initiatief van Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt vrijdag 2 september van 17.00 tot 19.00 uur gehouden in CODA Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. Het laatste café van dit jaar is op 4 november.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?