Historisch Café op 10 april in het teken van 70 jaar bevrijding

10 april 2015, van 17:00 tot 19:00, CODA Café Apeldoorn

Door Agenda

met aandacht voor de digitale lesbrief en de rol van de Koning Willem III-kazerne in de Tweede Wereldoorlog

In de maanden april en mei hebben dit jaar tal van activiteiten plaats die in het teken staan van 70 jaar bevrijding van Nederland. Tijdens het Historisch Café op 10 april vertellen Alex Bakker (historicus) en Fred Klijndijk (onbezoldigd medewerker van het Landelijk Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMAR) over respectievelijk de digitale lesbrief en de rol van de Koning Willem III-kazerne in de Tweede Wereldoorlog.

Overige programmaonderdelen zijn de column van CODA directeur Carin Reinders en het nieuwsblok. Ook dit keer zorgt Lex Sonneveld voor de muzikale omlijsting. Het Historisch Café wordt vrijdag 10 april van 17.00 tot 19.00 uur gehouden in CODA Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. De toegang is gratis.

Digitale lesbrief

Binnenkort is het zeventig jaar geleden dat Apeldoorn werd bevrijd en om die reden heeft de Stichting Bevrijding ’45 Apeldoorn een speciale digitale lesbrief ontwikkeld. Via de website www.apeldoorn4045.nl worden leerlingen tussen de 10 en 14 jaar uitgedaagd om op zoek te gaan naar sporen van de oorlog in hun eigen omgeving.

Zichtbare sporen in de vorm van monumenten, maar ook onzichtbare sporen in de vorm van plekken waar onbekende oorlogsverhalen achter schuilgaan. Alex Bakker, maker van de website, vertelt over de opzet en laat aan de hand van een plattegrond zien hoe de geschiedenis van Apeldoorn tot leven komt.

Koning Willem III-kazerne in de Tweede Wereldoorlog

Fred Klijndijk vertelt over de rol van de Koning Willem III-kazerne in de Tweede Wereldoorlog waarbij ook het verhaal van het cellencomplex op de kazerne en het Graeme Warrack Gebouw aan bod komen. Ter gedachtenis aan het verzet van zestien mensen tegen de Duitse bezetter – die daarvoor met hun leven betaalden – staat net buiten de kazerne het Keienmonument. Dit verhaal speelde zich eind 1944 af en is een voorbeeld van het meedogenloze optreden van de bezetter.

Het Historisch Café is een initiatief van het Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt dit jaar ook nog gehouden op 4 september en 6 november in CODA Café (17.00 tot 19.00 uur).

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?