Historisch Café op 7 april in het teken van ‘De Naald’ en William & Mary

7 april 2017, van 17:00 tot 19:00, CODA Café, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn, Gratis

Door Agenda

Het tweede Historisch Café van dit jaar staat in het teken Atlas van Apeldoorn: De Naald. Frank Klinkenberg, inwoner van de wijk De Naald vertelt meer over de ontwikkeling van de bebouwing in deze wijk. Ook wordt tijdens dit Café een bezoek gebracht aan het nieuwe paviljoen over De Naald in CODA Centrale Bibliotheek. De Naald is het twaalfde project in de serie Atlas van Apeldoorn waarin CODA in samenwerking met partners van het Erfgoedplatform, wijkbewoners en andere betrokkenen jaarlijks één wijk of dorp in de gemeente Apeldoorn in de schijnwerpers zet. De aftrap voor deze twaalfde editie heeft plaats tijdens het Historisch Café. Ook komen twee sprekers meer vertellen over The Glorious Revolution: Chris Penning, secretaris van Stichting Koninklijk Apeldoorn (SKA) en Ellen Oomen, presentator Historisch Café en bestuurslid van SKA.

The Glorious Revolution

SKA organiseert in samenwerking met Paleis Het Loo en de Universiteit Utrecht op 15 mei een symposium over The Glorious Revolution. Chris Penning, secretaris van SKA, vertelt meer over deze ‘vergeten revolutie’ van 1688: “Zomer 1688. Op Paleis Het Loo in Apeldoorn bereidt stadhouder Willem III een onderneming voor die de wereld zou veranderen. Hij werkt in het diepste geheim aan een expeditie naar Engeland. Dat najaar steekt Willem met een Nederlandse vloot van zo’n 400 schepen de Noordzee over, landt op de Engelse zuidkust en zet daar zo’n 17.000 troepen aan land. Die winter speelt Willem III een cruciale rol in de Glorieuze Revolutie, de vreedzame omwenteling die uitmondt in de ondertekening van de ‘Bill of Rights’. Dit maakt Engeland definitief een parlementaire monarchie, met Willem en Mary op de troon. ‘Oranjevorst legde de basis voor de eerste parlementaire monarchie in de wereld.”

Ellen Oomen spreekt over Mary Stuart, getrouwd met Stadhouder-Koning Willem III. Gebaseerd op de Glorious Revolution heeft SKA een monoloog laten schrijven over de rol die Mary hierin speelde. Deze monoloog wordt op 16 mei opgevoerd in de Wilhelminazaal van Paleis Het Loo. Dit stuk bespiegelt Mary in het jachtslot Honselersdijk (1688) en haar leven tot dan toe in de Republiek. Ze is dan zesentwintig jaar en overgeleverd aan twijfel en onmacht nadat ze haar man heeft uitgezwaaid in Hellevoetsluis. Jong en volhardend trotseert ze de minnaressen van haar man en ondanks alle jeugdige twijfel blijft ze vertrouwen in haar geloof dat ze allebei voorbestemd zijn om een historische stap in de geschiedenis van Engeland te maken. Ondanks een roddelende hofhouding, een vader die haar dag in dag uit tart in een poging haar macht te breken en het oprukkende katholieke geloof, blijft ze geloven in de anglicaanse kerk en de feilloze strategieën van haar man.

De wijk ‘De Naald’

Na de pauze vertelt Frank Klinkenberg over zijn wijk De Naald waar hij al ruim 45 jaar woont. In het boekje dat hij over deze wijk geschreven heeft, staat hij stil bij de ontwikkeling van de bebouwing in deze wijk. Aan de orde komen ook de verbindingen binnen en met deze wijk. Aan de hand van kaarten laat hij de verschillen tussen toen en nu zien en illustreert hij de ontwikkeling van De Naald.

Aansluitend wordt een bezoek gebracht aan het nieuwe paviljoen in CODA Centrale Bibliotheek waarin deze wijk centraal staat.

En verder….

Natuurlijk het alom bekende nieuwsblok waarin de aanwezigen een minuut de tijd krijgen om een activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen.

Tot slot wordt een bezoek gebracht aan het nieuwe paviljoen op de eerste verdieping in CODA Centrale Bibliotheek waarin de wijk De Naald centraal staat. Wendy Heij, projectleider Atlas van Apeldoorn, geeft een korte toelichting.

Het Historisch Café is een initiatief van Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt vrijdag 7 april van 17.00 tot 19.00 uur gehouden in CODA Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn; de toegang is gratis. Dit jaar wordt een extra café gehouden op vrijdag 2 juni; overige data zijn 8 september en 3 november.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?