Historisch Café in het teken van Atlas van Apeldoorn: Wenum Wiesel

1 april 2016, van 17:00 tot 19:00, CODA Café, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Door Agenda

Het tweede Historisch Café van dit jaar staat in het teken Atlas van Apeldoorn: Wenum Wiesel, het tweelingdorp ten noorden van Apeldoorn. Verschillende sprekers van de werkgroep van de Dorpsraad Wenum Wiesel lichten het aantrekkelijke programma toe en vertellen inspirerende verhalen over windmotoren, de boerderij van Jans ten Hove aan de Greutelseweg en het fotowervingsproject. Ook wordt tijdens dit Café een bezoek gebracht aan het nieuwe paviljoen over Wenum Wiesel in CODA Centrale Bibliotheek. Wenum Wiesel is het elfde project in de serie Atlas van Apeldoorn waarin CODA in samenwerking met partners van het Erfgoedplatform, wijkbewoners en andere betrokkenen jaarlijks één wijk of dorp in de gemeente Apeldoorn in de schijnwerpers zet. De aftrap voor deze elfde editie heeft plaats tijdens het Historisch Café op vrijdag 1 april tussen 17.00 en 19.00 uur in CODA Café, de toegang is zoals altijd gratis.

Programma
Ruud Lorwa vertelt in het kort hoe het doorgaans rustige tweelingdorp Wenum Wiesel werd overvallen met de vraag of ze dit jaar cultuurhistorisch in het zonnetje gezet wilden worden tijdens de elfde editie van de Atlas van Apeldoorn. De dorpsraad heeft samen met CODA en Erfgoedplatform Apeldoorn, beiden goed voor tien jaar ervaring met het samenstellen van de Atlas, een pracht van een programma samengesteld met daarin verschillende unieke SPECIALS. Lorwa licht deze en andere onderdelen van het programma graag toe. Kees Verdonk gaat in op de historische panelenroute en vertelt eveneens meer over de boerderij van Jans ten Hove. Naar aanleiding van een oproep in de nieuwsbrief van de Dorpsraad Wenum Wiesel om foto’s in te zenden, zijn veel mooie beelden verzameld. Tinus van Werven vertelt meer over dit fotowervingsproject. Tijdens de Nationale Molendagen op 14 en 15 mei wordt uiteraard aandacht besteed aan de Wenumse Watermolen en de verhalen die daarover bekend zijn. Maar er is meer – en daarover en over de Nationale Molendagen vertelt Nico van der Horst graag meer.

Na de pauze natuurlijk het alom bekende nieuwsblok waarin de aanwezigen een minuut de tijd krijgen om een activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen; uiteraard ontbreekt de column van CODA directeur bestuurder Carin Reinders niet. Ook zal stadsdichter Hans Mirck het speciaal door hem geschreven gedicht over Wenum Wiesel voordragen. De muzikale omlijsting wordt ook deze keer weer verzorgd door pianist Lex Zonneveld. Tot slot wordt een bezoek gebracht aan het nieuwe paviljoen op de eerste verdieping in CODA Centrale Bibliotheek waarin Wenum Wiesel centraal staat. Dit paviljoen geeft een beeld van de Wenumse Watermolen, de bedrijvigheid, Oranjefeesten en tal van andere bezienswaardigheden in Wenum Wiesel; projectleider Petra van Boheemen geeft een korte toelichting.

Het Historisch Café is een initiatief van Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt vrijdag 1 april van 17.00 tot 19.00 uur gehouden in CODA Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. Andere data dit jaar zijn nog 2 september en 4 november. De toegang is gratis; u bent van harte welkom!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?