Historisch Café thema “Vervoer”

4 november 2016, van 17:00 tot 19:00, CODA café, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn, Gratis

Door Agenda

Het centrale thema van het laatste Historisch Café van dit jaar is ‘Vervoer’. Bezoekers komen tijdens  dit ‘Café’ meer te weten over het ontstaan van de Veluwse Autobus Dienst en over de geschiedenis van de bus-kiosk.

Veluwse Autobus Dienst (VAD)

De heer Herman Orrė, oud werknemer van de Veluwse Autobus Dienst (VAD), vertelt over het ontstaan van de VAD. Een geschiedenis die ver teruggaat en begon met een paardentram die vanaf het station via de Loolaan naar Paleis Het Loo reed. Er zijn verscheidene ondernemers geweest die wilden moderniseren en dat leidde onder andere eerst tot de aanschaf van bussen met benzinemotoren en later met diesel. Door middel van een dvd-presentatie wordt verschillend oud beeldmateriaal getoond, waaronder ook het oude busstation. Op dit Sofiaplein zijn onder andere Leylands bussen te zien.

Buskiosk

Namens de Bouwmensen vertellen Berry Schut en Max Cleynhens meer over de geschiedenis van de buskiosk die van 1920 tot 1950 aan de Kerklaan bij de Centrale Halte van de Gemeentelijke Autobusdienst stond. Deze kiosk bestond uit drie compartimenten: de kiosk zelf, een middendeel en een wachtgedeelte voor de buspassagiers. Langs de wanden stonden banken die gemakkelijk zaten. Het middendeel werd gebruikt als opslag voor onder andere de ansichtkaarten die overdag buiten stonden. Omdat er drie compartimenten waren kon in de kiosk niet worden gehoord wat er in de wachtruimte werd gezegd en andersom was dat ook zo. In de kiosk stond ‘s winters een kolenkacheltje. Tot de vaste klanten van dit wachthuisje behoorden de toenmalige burgemeester Quarles van Ufford en wethouder Gosker. De oude kiosk wordt momenteel gerestaureerd door Bouwmensen Apeldoorn, een opleidingsbedrijf voor de bouw. De restauratie is naar verwachting dit najaar afgerond; het gebouwtje zal dan een plek krijgen op het Zwitsalterrein, bij de vestiging van de Stichting Veteranen Autobussen aan de Vlijtseweg.

En verder….

Na de pauze natuurlijk het alom bekende nieuwsblok waarin de aanwezigen een minuut de tijd krijgen om een activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen. Uiteraard ontbreekt de column van CODA directeur-bestuurder Carin Reinders niet.

Het Historisch Café is een initiatief van Erfgoedplatform Apeldoorn.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?