HOE=HET NU 2014 in ACEC Apeldoorn

29 november 2014, van 16:00 tot 16:00, ACEC

Door Gerrit Steenbergen

Er is de afgelopen jaren nogal afgegeven op kunst en de kunstsector. Maar hoeveel mensen hebben daar werkelijk kaas van gegeten? Wat weet u over de hedendaagse beeldende kunst die door hedendaagse kunstenaars in dit land wordt gemaakt? Als u vindt dat dat minder is dan zou moeten, dan is er nu een kans om zonder veel moeite op de hoogte te raken. Van donderdag 27 november tot en met zondag 14 december exposeren rond de 75 hedendaagse kunstenaars hun werk in het ACEC gebouw in Apeldoorn.

Wat is er te zien?
Kwaliteit en diversiteit, daar gaat het om in deze tentoonstelling. Het merendeel van de exposanten komt uit het oosten en midden van het land, maar knoopt onmiskenbaar aan bij de wereldomvattende pluriformiteit van dit moment. Met hedendaagse pluriformiteit is hier bedoeld het gebruiken, plooien en vermengen van stijlen, ideeën, genres en tradities. Abstractie en figuratie, op het modernisme geënte koelheid en laatmoderne exuberantie, ernst, satire, poëzie, engagement, nihilisme en mededogen; in Apeldoorn loopt het net als elders in de wereld door elkaar. Interessant om te zien is hoe mondiale invloeden in het digitale tijdperk niettemin een lokale vertaling krijgen. Werk en plek lijken nog altijd verbonden en de verbinding levert afwijkende, eigen smaken op. Van belang lijkt ook nog altijd het individu. Hoewel sommige sociologen en psychologen beweren dat we meer op elkaar lijken dan we beseffen en het individu wellicht een fictie is, toont deze tentoonstelling dat de individuele kunstenaarsmentaliteit en het individuele handschrift van de kunstenaar dat zeker niet zijn.

Veiling
Er is niet alleen veel te zien in het ACEC gebouw, de geëxposeerde werken zijn ook te koop tijdens de veiling op zondag 14 december. En het is al vaker gezegd: van het kopen van hedendaagse kunst door particulieren zouden we in Nederland meer werk van moeten maken. Je hoort politici spreken over de noodzaak van cultureel ondernemerschap, maar vrijwel nooit stippen die politici aan dat je daarvoor betrokken en verantwoordelijke burgers nodig hebt met een beetje trots en kooplust. Hoog tijd om de Nederlandse zuinigheid te laten varen en te investeren. Zeggen Amerikaanse topeconomen als Lawrence Summers en Paul Krugman dat eigenlijk ook niet? U kunt uw kleren en meubels van Aziatische makelij inkopen bij Scandinavische winkelketens, maar wat de kunst betreft zou het binnen de eigen grenzen gemaakte product een beetje voorrang moeten hebben.

De organisatoren van de tentoonstelling hebben een aantal aanraders voor potentiële kopers, want onder de geëxposeerde werken bevinden zich uitzonderlijke gunstig geprijsde werken van nationaal en internationaal aan de weg timmerende kunstenaars. Maar kunst kiezen en kopen in vooral een persoonlijke zaak. Het beste is als u zelf komt kijken, de digitale catalogus op de site van ACEC raadpleegt en vervolgens ook de veiling bezoekt.

 

Wat: HOE=HET NU 2014, een expositie van rond de 200 werken van 75 hedendaagse kunstenaars.

Waar: ACEC gebouw Roggestraat 44/7311 CD APELDOORN 06-54 34 08 87

Feestelijke opening: zaterdag 29 november 2014 om 16.00 uur. Mediterraan buffet open: 17:30( Prijs deelname buffet: € 11.-als u vooraf reserveert, € 13,50 op de middag zelf)

Tentoonstelling open voor publiek: van donderdag 27 november tot en met zondag 14 december 2014- (week 48, 49 en 50).

Openingstijden ACEC: dinsdag tot en met zondag 12.00-17.30 uur

Veiling: zondag 14 december 2014, 14.00-16.00 uur (pauze halverwege), onder toezicht van notaris Leo Kok van het Apeldoornse Notariskantoor Notarissen van Naam. Als veilingmeester zal de wethouder van Cultuur, Detlev Cziesso, optreden.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?