Hóor hoe een schilderij klinkt tijdens unieke Luisterlezing in CODA Museum

10 april 2016, van 15:30 tot 17:00, CODA Museum, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Door Agenda

Esther Apituley en Dick Swaab ontrafelen de diepere lagen van ons kunstzinnig bewustzijn

Altvioliste Esther Apituley en hersenwetenschapper Dick Swaab komen zondag 10 april naar CODA om tijdens een unieke luisterlezing de diepere lagen van ons kunstzinnig bewustzijn te ontrafelen. Kijken we anders naar een schilderij als we muziek horen? Luisteren we anders naar muziek als we naar kunst kijken? Door klassieke muziek letterlijk uit de orkestbak te halen en in een andere omgeving te laten horen, hoopt Apituley onder andere ook cultuurliefhebbers kennis te laten maken met de schoonheid van klassieke muziek. Beleef muziek op een nieuwe, theatrale manier tijdens deze unieke luisterlezing die de opmaat is naar Esther Apituley’s Locomotive, een klassiek muziektheaterfestijn dat zaterdag 16 april plaatsheeft in Theater Orpheus. Kaarten voor de Luisterlezing in CODA zijn vanaf dinsdag 29 maart in alle CODA vestigingen en bij CODA Museum te koop en kosten € 10,- voor CODA leden; niet leden betalen € 12,50.

Muziek, kunst en wetenschap staan deze middag centraal waarin Apituley en Swaab de bezoekers als het ware meenemen op een bijzondere ontdekkingsreis naar hun kunstzinnig bewustzijn. Samen gaan ze door middel van woorden en muziek de diepere lagen van dit bewustzijn ontrafelen. Hoe klinkt een schilderij? Kijken we anders naar kunst als we tegelijkertijd naar muziek luisteren? Luisteren we misschien anders naar muziek als we daarbij ook naar kunst kijken? Tijdens deze middag waarin kunst, muziek en wetenschap gecombineerd worden, geeft Dick Swaab onder andere antwoord op vragen als: “Welke gebieden in onze hersenen worden geprikkeld als we die ene noot horen of dat ene kunstwerk zien? Is er leven mogelijk zonder kunstprikkels?” Het aantal kaarten voor deze luisterlezing is beperkt en deze zijn vanaf dinsdag 29 maart tijdens reguliere openingstijden te koop in alle CODA vestigingen. De middag begint om 15.30 uur in het auditorium in CODA Museum, inloop vanaf 15.15 uur.

Dick Swaab is arts en emeritus hoogleraar in de neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en actief betrokken bij zowel hersenonderzoek als de wetenschapscommunicatie. Zo heeft hij talloze artikelen gepubliceerd in peer-reviewed tijdschriften. Hij was eindredacteur van vele wetenschappelijke boeken en onder andere auteur van de bestseller Wij zijn ons brein. Swaab was tot 2005 directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Altvioliste Esther Apituley wil klassieke muziek uit de orkestbak halen door een link te leggen naar andere kunst- en cultuurdisciplines. Met deze luisterlezing hoopt ze cultuurliefhebbers ook van de schoonheid van klassieke muziek te overtuigen. Zaterdag 16 april komt Esther Apituley’s Locomotive naar Orpheus; kijk voor meer informatie hierover op www.orpheus.nl.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Kunst Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?