Imprints of sound

9 oktober 2017 - 5 november 2017, Acec, Roggetraat 44, Apeldoorn

Door Agenda

Een thematische tentoonstelling van leden van het platform Vereniging voor Originele Grafiek in ACEC Apeldoorn over de invloed van muziek of geluid in grafiek. Na een open oproep onder de leden van de vereniging, doen er 48 kunstenaars verspreid over het hele land mee aan deze tentoonstelling. In meer dan 90 werken zijn de indrukken van geluid, ritme, stilte, klank of muziek verwerkt in prachtige prenten. De bezoeker krijgt een keur aan grafische technieken te zien die worden aangewend over de volle breedte van het kunstenspectrum: Van lyrisch abstract tot haast fotorealistisch; van zwart wit tot full colour; van ambachtelijk tot nieuwe digitale printtechnieken en alle mogelijke denkbare combinaties daartussen. Denk aan traditionele etsen, maar ook unica, monoprints, tekeningen en collages. Veelal werken op papier, dus het combineert geweldig met de expositie “ paper art” in het CODA. De resultaten zijn net zo breed als de muzieksmaak van de bevolking van een wijk of een stad. Het zindert, danst, zingt, schreeuwt van het papier in iedere afzonderlijke druk;

Beeldende kunst en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; veel artistieke ontwikkelingen gaan gelijk op met muzikale ontwikkelingen en genres en omgekeerd. Kunsthistorisch en kunst filosofisch een interessante invalshoek. Grafiek in het bijzonder heeft veel bijgedragen bij visuele ontwikkelingen horend bij diverse muzikale uitingen en subgenres en wordt nu nog steeds breed ingezet ; zeker nu veel releases als ‘special editions’ of ‘ limited editions’ uitkomen in kleine (unieke) oplages. De meeste kunstenaars werken in hun atelier op (hun favoriete) muziek die past bij hun werk; Nu rijst de vraag: Komt de muziek tot uiting in het werk? Is er een weerslag, of indruk zichtbaar in het papier die verder gaat dan alleen het zichtbare beeld? Hoe verbeeld ik stilte? Bestaat absolute stilte nog wel? De diversiteit in techniek en beeld van de verschillende VOG-leden en de breedte van grafiek blijft zo gegarandeerd.

Imprints of sound vindt plaats in ACEC in Apeldoorn van 7 oktober t/m 5 november 2017. De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 7 oktober om 16.00 uur met o.a. een live optreden van Ole Nieling met zijn OLME. De tentoonstelling en de opening zijn vrij toegankelijk voor iedereen!

De tentoonstelling wordt afgesloten met een symposium op zondag 5 november vanaf 13.00 uur (het symposium is voor niet-leden toegankelijk voor € 7,50. Gelieve te reserveren: info@parickmangnus.nl)

Klik hier voor de deelnemerslijst

ACEC is geopend: woensdag t/m zondag van 12.00 – 17.30 uur.
Het cafe is dan ook geopend!

Deze tentoonstelling is samengesteld door: Patrick Mangnus

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?