In gesprek met je vooroordeel tijdens de Human Library Apeldoorn

22 april 2017, van 11:00 tot 16:00, Coda Centrale Bibliotheek, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Door Agenda

Op zaterdag 22 april verandert CODA Centrale Bibliotheek in Apeldoorn in een ‘Human Library’. Bezoekers kunnen er die dag ‘levende boeken’ lenen. Dit zijn mensen die in het dagelijks leven veel te maken hebben met vooroordelen, zoals mensen met een onalledaagse achtergrond of overtuiging. Human Library wil bezoekers uitdagen verder te kijken door in gesprek te gaan met die vreemde ‘ander’. Klopt dat wat we denken wel met de werkelijkheid? Onder meer een vluchteling, een politieagent, een dakloze, een kunstenaar en een Reiki master zitten klaar om geïnteresseerden hun levensverhaal te vertellen. Uitgangspunt is het voeren van open gesprekken waarin alles gevraagd en besproken kan worden. Onverwachte ontmoetingen zijn het doel.

De Human Library is een beproefd concept van Deense oorsprong dat mensen met elkaar in contact brengt om zo vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Net als in een gewone bibliotheek waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Human Library bezoekers de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Op een hele simpele manier: door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan.

Het werkt zoals een bibliotheek. Je kunt bij de balie een catalogus bekijken met daarin de beschikbare ‘menselijke boeken’. Dit zijn personen die vaak te maken hebben met vooroordelen. Op een groot bord kun je zien of een boek niet op dat moment is uitgeleend. Het ‘menselijke boek’ kan op dat moment ook in gesprek zijn met iemand anders. Via de balie geef je aan met wie je een gesprek wilt aangaan. Daarna brengt de baliemedewerker jou en die ander in contact en worden de spelregels uitgelegd. De gesprekken duren maximaal 20 tot 30 minuten.

De voornaamste initiator van het project is Europe Direct Apeldoorn. Europe Direct brengt Europees beleid dichter bij de mensen. In dit geval gaat het om respect voor diversiteit. Wij wonen met heel veel verschillende mensen in Europa, soms zonder veel van elkaar te weten. Met de Human Library komen mensen nader tot elkaar.

Datum: Zaterdag 22 april

Plaats: CODA Centrale Bibliotheek, Apeldoorn

Adres: Vosselmanstraat 299, 7311 CL, Apeldoorn

Tijd: Van 11:00 uur tot 16:00 uur

De toegang tot de Human Library is gratis en de media zijn van harte uitgenodigd om bij dit event aanwezig te zijn.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?